Druga osnovna škola bez predaha provodi mnoge aktivnosti tokom tekuće školske godine. Učenici se takmiče i osvajaju mnoga značajna priznanja i organizuju se manifestacije povodom značajnih događaja.

Tako je bilo i danas, kada je u Drugoj osnovnoj školi Živinice organizovano obilježavanje Svjetskog dan Roma, 8. aprila. Ovaj praznik se slavi u čast održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u London, što je jedan od najvažnijih događaja u istoriji Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (˝idem, idem˝), koju su, nakon intoniranja državne himne BiH, izveli danas učenici-članovi školskog hora.

Direkorica Druge osnovne škole Besima Jagodić ističe da su učenici mnogo angažovani i da s radošću dočeku i Svjetski dan Roma, koji je na današnjoj priredbi čestitala svim pripadnicima pomenute populacije:

“S ponosom ističem da našu školu pohađa oko 150 učenik romske populacije od prvog do devetog razreda. U kolektivu se trudimo i u tome uspijevamo da iz godine u godinu imamo sve više učenika i da oni sve redovnije pohađaju nastavu, a učestvuju i u radu sekcija slobodnih aktivnosti.Imamo i učenike koji se vraćaju iz azila pa smo organizovali pilot projekte u dva odjeljenje.Jedno je odjeljenje razredne nastave i drugo predmetne, tako da omogućimo tim učenicima da razred završe za pola godine. Značajan broj djece romske populacije danas je učestvovao u programu povodom Svjetskog dana Roma”, rekla je direktorica Besima.

Poboljšani uslovi života romske populacije

Programu obilježavanja ovog velikog praznika bili su prisutni mr.Enver Mujić, saradnik za romska pitanja pri Ministarstvu obrazovanja u Vladi TK, koji je pohvalio zaposlenike u Drugoj osnovnoh školi:

“Druga osnovna škola Živinice ulaže mnogo napora u radu s djecom, a posebno se zalaže da se i naša djeca uključe u redovan odgojno obrazovni proces. Želimo da se ovoj školi pomogne, kako bi se poboljšali uslovi za rad. Pomogli smo da se u posljednjih 10 godina poboljšaju uslovi života romske populacije u TK, posebno u Tuzli, gdje smo obnovili niz stambenih jedinica, dok druge opštine zaostaju po tom pitanju. Želio bih da se u Živinicama više ulaže u stvaranju povoljnijh uslova za život Roma i nadam se da ćemo u tome uspjeti, te ovu priliku koristim da svim građanima koji slave ovaj praznik uputim sradačne čestitke”.

Nagrade za literarne sastave

Na današnjoj manifestacii u Drugoj OŠ bio je prisutan i predsjednik Udruženja Rom Živinice gospodin Samed Osmanović.

Zanimljiv program obilovao je recitacijama, pjesmama, dramskim prilozima i folklorom, a učenici Romi koji su učetvovali na literarnom konkursu pod naslovom “Zašto mi je škola važna”?-dobili su svoje zaslužene nagrade-knjige, koje im je uručila profesorica Sanita Breko.To su Emir Alimanović, Hajrudin Durić, Amar Osmanović, Adela i Adnan Paraganlija.

Tako su danas u Drugoj osnovnoj školi Živinice, već po tradiciji, pokazali kako različitosti i tolerancija nisu samo prazne riječi, već bogatstvo koje svake godine na ovaj veliki praznik slave i svečano obilježavaju./Š.Gadžo/

Na slici: Školski hor izveo romsku himnu Đelem, đelem

Vaš komentar na članak: