Danas je u Drugoj osnovnoj školi Živinice upriličeno obilježavanje Svjetskog dan Roma, 8. april. Ovaj praznik se slavi u čast održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u London, što je jedan od najvažnijih događaja u istoriji Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (˝idem, idem˝), koju su, nakon intoniranja državne himne BiH, izveli učenici-članovi školskog hora.

Direkort Druge osovne škole ističe da se ovaj dan obilježava svake godine, ne bez razloga:

“Poznato je u našoj školi ima veliki broj romske djece, oko 130 i po tome smo među prvima u BiH. Svake godine vodimo aktivnosti na obuhvatu što većeg broja romske djece da pohađaju školu, u čemu zasluge pripadaju i predsjedniku UG Rom, gospodinu Samedu Osmanoviću. Na danešnjoj svečanoj priredbi učenici su se predstavili lijepim pjesmama, igrokazima i plesovima, a ovo možemo reći i da nam je poslužilo kao generalna proba, jer sutra imamo u BKC Živinice svečanost povodom Dana Roma na kantonalnom nivou. Učestvovaće u programu 8 škola sa područja TK i biće to jedan veliki spektakl, uveličan zvaničnicima iz FBiH, TK i općine Živinice. Osim prigodnog programa organizovaće se i izložba likovnih radova”.

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljska odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

Učenici-uspješni menadžeri opremili učionicu

Vrijedni učenici 7-a razreda predvođeni profesoricom Aidom Hodžić, u okviru projekta JA Građanin, realizovali su temu “Neopremljenost učionica adekvatnim klupama i stolicama”. U ovoj školi još ima učionica sa skamijama, pa su nakon provednog istraživanja zaključili da je po tom pitanju neophodno povesti aktivnosti na zamjeni školskog namještaja savremenim.

Prema riječima profesorice Aide Hodžić akcija je u potpunosti uspjela:

“Na zadovoljstvo svih danas smo bili u prilici svečano dati na upotrebu novi namještaj. Učenici 7-a razreda su iz Projekta građanin realizovali aktivnost kupovine stolova i stolica u kabinet fizike/hemije uz pomoć nastavnika koji su od svojih ličnih primanja izdvojili finansijska sredstva na dobrovoljnoj bazi i privrednih subjekata općine Živinice, kao i roditelja škole, u visini od 2.386,20 KM. U fazi su kupovanja namještaja za još jednu učionicu i nadamo se da ćemo uz pomoć privrednika i roditelja opremiti i preostale učionice adekvatnim stolovima i stolicama i tako zamijeniti stare klupe skamije u svih 9 učionica”.

Sutra se u OŠ Bašigovci održava općinsko takmičenje osnovnih škola iz projekta JA Građanin, a učenici 7-a Druge osnovne škole nadaju se osvajanju prvog mjesta, bez obzira što će konkurencija i ovoga puta biti veoma jaka!/Š.G./

Na slici: Školski hor izveo romsku himnu Đelem, đelem

Vaš komentar na članak: