Aktiv učitelja četvrtih razreda u Drugoj osnovnoj školi Živinice odavno nas je navikao na organizaciju uspjelih kreativnih radionica. Ovoga puta danas je na programu bila radionica pod naslovom Igra se igra-Njeno veličanstvo lutka.

Direktor škole Rasim Muratović hvali vrijedni aktiv prosvjetarki, koje su i ovoga puta sa mnogo htijenja prenijeli na djecu kreativnost i učinili da radionica postane mjesto gdje će djeca, osim što se bave teoretskom realizacijom nastavnih sadržaja i praktično pokazati koliko su vješti i maštoviti.

Profesorice razredne nastave Greta Tadić-Cirger, Elvedina Mujagić, Alma Hadžiabdić i Asima Muratović su uspjele organizovati zanimljivu radionicu o lutkama, koja je uvijek među djecom omiljena tema. Svi znamo šta lutka znači u životu djece. Najbolje vrijeme da dijetetu date lutku u ruke jesu predškolske godine, jer ono tada počinje glumiti događaje iz vlasite mašte, ali i stvarnog života.

I danas se pokazalo u dječijim radovima da su lutke divna stvorenja pa mogu poslužiti i odgajatelju, roditelju, glumcu, pedagogu u primjeru dobrog i lošeg ponašanja, tužnog i sretnog izraza lica…Lutke su odlično sredstvo za poučavanje. Upravo zbog toga današnja radionica je poslužila u radu i s djecom četvrtih razreda, nastava sa lutkom nije samo igra, jer može zauzeti važnu ulogu u rješavanju konflikata u učioni, za pokazivanje emocija kod djeteta, za prihvatanje pravila i još mnogo toga.

U današnjoj radionici učestvovala su djeca IV razreda sa kojima se od njihovog ulaska u školu pa do danas odradilo mnogo radionica. Uspjeh koji postižu u svom radu, učenju, stvaranju, razmišljanju, kontinuirano prate učitelji i možemo reći da uvođenje kreativnih radionica u nastavu djeca u zavisnosti od cilja radionice razvijaju različite sposobnosti, koje će im itekako pomoći u životu.

Vaš komentar na članak: