Duvački orkestar Konjuha pronalazi svoje mjesto u kulturnom životu grada. Prilokom obilježavanja značajnih godišnjica, na maturskim zabavama i drugim prigodnim manifestacijama u gradu i okolini redovni su učesnici.

Uspješan je bio nedavni nastup Duvačkog orkestra Konjuha na Festivalu duvačkih orkestara Federacije BiH, održanom u Zenici. već je postala tradicjia da se u ovom gradu okupljaju najbolji duvački orkestri, a ovoga puta sve je proteklo u znaku obilježavanja 45 godina od osnivanja KUD Željezara, u čijem je sastavu i Duvački orkestar grada domaćina.

Kapilnik Duvačkog okestra Konjuha Nail Hrustić, nakon dolaska iz Zenice je rekao:

“Festival je počeo defileom orkestara kroz grad, a potom smo pred Robnom kućom Bosanka izveli zajedničke kompozicija. Nekada je bilo znatno više učesnika ovdje u Zenici, ali kriza pogađa mnoge gradove, tako da nas je bilo svega četiri orkestra iz FBiH.Posjeta u dvorani, gdje smo poslije nastupali, bila je izuzetno velika, što znači da je ovakav vid muziciranja rado slušan među građanima”.

Na repertoaru muzičara duvačkih orkestara bila su djela domaćih i stranih autora, a bilo je i modernih kompozicija savremenih autora./Š.G./

Vaš komentar na članak: