orkest

Duvački orkestar Konjuha baštini dugu tradiciju muziciranja na limenim instrumentima i u ovim teškim vremenima uspijeva se održati. Istina podmlađivanje članstva nije kao ranijih godina pa još uvijek preovlađuje starija populacija muzičara na ovim instrumentima. Međutim, u posljednje vrijeme kapelnik Nail Hrustić je optimista u pogledu nastavka uspješne tradicije Konjuhove glazbe i kaže:

„Iako je firma Konjuh u teškom stanju mi ipak još uvijek egzistiramo zahvaljujući toj firmi. Koristimo prostorije za vježbanje dva puta sedmično u ovoj firmi, tako da smo uvijek spremni za nastupe kada nas neko pozove na festival ili obilježavanje značajnijih događakja u našem gradu i šire. Posebno mi je zadovoljstvo istaći da nam se u orkestru pridružilo nekoliko mlađih članova, sa kojima radimo i koji će biti spremni za svoj prvi nastup na 1.maj, kada mi već po tradiciji sviramo budulnice ulicama grada“.

Nastavnik muzike i aktivni član Konjuha Admir Samardžić zadužen je za rad sa novim članovima, koji mnogo obećavaju:

„Duvački orkestar nam se značajno podmlađuje dolaskom nekoliko članova osnovno školskog uzrasta. Edina Trumić je učenica V razreda druge osnovne škole i svira klarinet, kao i  Mirza Kadrić koji je učenik VI rareda Prve osnovne škole. Nedim Brčaninović iz VIII razreda Prve OŠ se opredjelio za trubu, dok je Dennis Samardžić takođe VIII razred Prve OŠ preuzeo doboš kao svoj instrument. Vrijedno rade i već za 1.maj biće spremni aktivno se uključiti u naš orkestar na svoj premijerni nastup“, kaže nam nastavnik muzike Admir Samardžić.

Osim mladih u Duvački orkestar Konjuha ima i povrtnika koji su dugo bili van ovog muzičkog stroja. To su Ejub Husejnović i Alija Klopić-stari muzičari.

„Od kada smo u penziji imamo više vremena tako da nam dobro dođe druženje uz muziku. Posebno je zadovojstvo kada vidimo da imamo i ovako mladih članova, koji će nastaviti tradiciju muziciranja na limenim isntrumentima“, kaže nam Ejub Husjenović.

Konjuh je jedini orkestar ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu, koji uprkos teškoćama uspijeva opstati. Muzički instrumenti su stari i po 70 godina, ali vrijedni članovi i entuzijasti nastoje iz svega izaći kao pobjednici i uz mlade članove vide kako će i u budućnosti ovi stari instrumenti lijepo zvučati. Želja im je da dobije svoj prostor u BKC-u, gdje bi i priličilo ovakvoj družini koja u našem gradu postoji već punih 62 godine./Š.Gadžo/

Na slici: Novi članovi uz pomoć starijih kolega pripremaju svoj prvi nastup

Vaš komentar na članak: