Univerzitet u Tuzli u okviru BAEKTEL TEMPUS (http://www.baektel.eu/) projekta implemetirao je edX platformu na Univerzitetu u Tuzli je u cilju povećanja pristupa stručnom obrazovanju. edX je sistem za upravljanje učenjem (eng. learning management system) nastao na univerzitetu Harvard i Massachusetts tehnološkom institutu i to na bazi neprofitnog partnerstva. Ova softverska platforma za masivne otvorene online kursevi (MOOC) nudi studentima, đacima, građanima i svim drugim zainteresovanim da kreiraju vlastiti tempo učenja, online laboratorije, ocjenu naučenog, Wiki bazirano saradničko (kolaborativno) učenje, online grupe za raspravu, i druge interaktivne alate za učenje. Može se upotrebljavati u formalnom i neformalnom obrazovanju, cjeloživotnom obrazovanju ili profesionalnom razvoju. Jedino ograničenje koje se postavlja kako bi imali dostup raspoloživim kursevima je jezička barijera i internet pristup.

Osnovci i srednjoškolci mogu koristiti kurseve kako bi im pomoglo pri donošenju odluke koju profesiju žele da usavršavaju. Pruža se mogućnost da pojedinci/privredena društva razvijaju vlastite online kurseve i postavljaju edukacijski materijal bilo u tekstualnoj, audio, video formi. Ako ste edukator ili korporativni trener, onda je edX možete iskoristiti alat za učenje i razvoj, pa je tako moguće proći sve faze od razvoja nastavnih planova i programa do implementacijskog procesa kursa.

Na više masovnih otvorenih online kurseva moguće je pronaći primjere najbolje prakse u video produkciji i istražiti I vježbe i opcije ocjenjivanja, a onda integrirati sve, upravljajući vašim edX kursevima i pratiti iskustva učenja korisnika kursa. Ovaj vid obrazovnog istraživanja vodi nas do dubljeg razumijevanja ljudske kreativnosti i inteligencije jer znatiželja tjera našu želju za stjecanjem znanja a sistem za upravljanje učenjem treba njegovati radoznalost korisnika./dr.sci. Amir Hadzimehmedovic, dipl.ing.el./

Platforma je dostupna na http://edx.untz.ba

Partneri na projektu

Università degli Studi della Basilicata (http://portale.unibas.it)

Univerzitet u Beogradu (http://bg.ac.rs)

Univerzitet u Kragujevcu (http://www.kg.ac.rs)

Univerzitet u Nišu   (http://www.ni.ac.rs)

Univerzitet u  Banjoj Luci (http://unibl.org)

Univerzitet Mediteran – Podgorica (http://unimediteran.net)

Technical University Iasi  (http://www.tuiasi.ro)

Univerza v Ljubljani (https://www.uni-lj.si)

 

 

 

Vaš komentar na članak: