Fondacija Hastor i ove godine prisutna je svojim aktivnostima u Živinicama, pa je tako danas u velikoj sali općine Živinice potpisano više ugovora o stipendiranju đaka i studenata. Predstavnik Fondacije Hastor Ramo Hastor je prilikom potpisivanja ugovora rekao:

“Fondacija podržava osnovce, srednjoškolce i studente iz Bosne i Hercegovine koji su vrijedni i odgovorni i imaju potrebu za finansijskom podrškom, te su spremni kroz obrazovanje unaprijediti svoj život i živote drugih. Hastor pomaže školovanje na taj način što osnovcima daje stipendije od 100 KM, učenicima srednjih škola 150 KM i studentima 250 Km svih 12 mjeseci tokom godine. Uz stipendiju imamo i stimulacije za one koji od vrlo dobrog uspjeha stignu do odličnog, tako da dobiju 13-tu stipendiju, dok odlični đaci sa svim peticama dobiju još dvije stipendije. Isto tako imamo i kazne za one koji neće da uče i imaju slab uspjeh, pa takmivm učenicima ukidamo stipendije. Imamo 1211 učenika i studenata koji su naši stipendisti”.

Osim stipendija Fondacija Hastor obavezno svoje stipendiste uključuje u volonterski rad, tako kada završe svoje obrazovanje mladi ljudi već znaju i da rade. Fondacija je ove školske godine svim đacima-stipendistima poklonila torbe sa logom.

Općinski načelnik mr.Hasan Muratović se zahvalio Fondaciji Hastor na podršci i izdvajanju sredstava za obrazovanje mladih:

“Zadovoljstvo je biti domaćin Fondaciji Hastor, jer je rijetkost da firme koje ostvaruju višak prilikom poslovanja izdvajaju ga u dobrotvorne svrhe. Tako i Hastor ulaže novce u obrazovanje mladih, što je najisplativija investicija.Ovdje je važno istaći da Hastor nastoji nadomjestiti ono što nemamo u državi, a to je vojska, gdje bi postojali uslovi za formiranje mlade ličnosti i odgovornih ljudi.U školama je sve manje vaspitanja, a više obrazovanja, te je otuda Hastor od velike važnosti, jer budu ljubav prema radu kod mladih osoba, koje će u procesu svog odrastanja i školovanja kroz volontiranje sticati i radne navike”.

Direktor MSŠ Živinice Ramiz Glavić se takođe zahvalio na pomoći Fondacije Hastor, posebno srednjoškolcima živinica:

“Iz godine u godinu upisujemo sve više učenika, ali ima primjera gdje roditelji žele ispisati djecu, jer nemaju sredstava da im plate autobusnu kartu, kupe knjige i pokriju i ostale troškove. Zato ovakve fondacije imaju veliku ulogu u podršci mladim ljudima da uspiju”.

Danas je sa Fondacijom Hastor 21 učenik i student sa područja općine Živinie potpisao ugovore o stipendiranju, što će im biti od velike koristi tokom njihovog školovanja./Š.G./

Vaš komentar na članak: