Već par dana vrijedni ekolozi JU Gimanazije Živinice, okupljeni u sekciji Ekovizija, bili su aktivni, te na izuzetno kreativan način obilježili Dan planina, 11.decembar.

Izradu panoa koji je bio posvećen veoma značajnom ekološkom globalanom danu, Danu planina, pridružili su se globalnoj ekološkoj mreži i ukazali na alarmantno stanje planina danas. Neracionalnim i neplanskim gospodarenjem veoma važnog prirodnog resursa, koje ima polivalentnu funkciju za život na planeti Zemlji, ukazali su i članovi sekcije Ekovizija, te kazali da planine, kao prirodne ljepote, trebmo sačuvati prije svega zbog budućih generacija.

Međunarodni dan planina posvećuje se planinama i šumama. Cilj mu je povećati svijest javnosti o važnosti planinskih šuma, te multifunkcionalnoj ulozi koju one imaju kao i njihovog utjecaja na mjere prilagođavanja klimatskim promjenama.

Prema riječima profesora dr.Seada Noćajevića, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 11. decembar, počevši od 2003. godine, kao Međunarodni dan planina. Ova odluka rezultat je uspjeha Međunarodne godine planina, koja se obilježavala 2002.godine, na prijedlog Ujedinjenih naroda, budući da je pomogla povećanju globalne svijesti o važnosti planina, uspostavljanju nacionalnih odbora u 78 zemalja, kao i jačanju saveza kroz promociju stvaranja Međunarodnog partnerstva za održivi razvoj u planinskim područjima, poznat kao „Planinska saradnja“ (Svjetski sastanak o održivom razvoju, Johannesburg, 2. septembra 2002.).

Ekolozi JU Gimanazije Živinice u ekosekciji Ekovizija će i u buduće obilježavati svaki važan ekološki datum, kako bi ukazali na važnost zdravog okruženja, koju promovira ekologija./Press Ekovizija/

Vaš komentar na članak: