Tokom januara menadžment JU Gimnazija Živinice činio je potrebne napore na poboljšanju uslova za uspješnije odvijanje nastave tokom drugog polugodišta. Kada je riječ o postignutom uspjehu u prvom poklugođu, kao i vrednovanju rezultata rada škole od strane Pedagoškog zavoda TK, postignuti su značajni rezultati, o čemu više saznajemo od diretktora Tihomira Vasića:

“Kada je riječ o postignutom uspjehu za proteklu školsku godinu ističem da smo od strane Pedagoškog zavoda TK ponovo osvojili 3.mjesto u kategoriji gimnazija, odnosno od 32 srednje škole u TK plasirani smo na 9.mjesto. Ono što vrijedi spomenuti jeste da uspjeh u učenju i vladanju, kao i po kadrovskoj osposobljenosti škola smo na 1.mjestu u TK. Posebno bih izdvojio bodove ostvarene na osnovu izostanaka, jer smo među tri škole u TK /MSŠ Živinice i Srednja medicinska škola Tuzla) ostvarili pozitivne bodove i to nam je posebno zadovoljstvo, kako za profesore i roditelje, tako i cijeloj općini je to na ponos, kada je riječ o disciplini i redovnosti dolaska učenika na nastavu”.

Kako je počela ova školska godina sigurno je da će donijeti mnogo uspjeha živiničkoj Gimnaziji, koja broji 281 učenika u 13 odjeljenja:

“Prolaznost za prvo polugođe tekuće školske godine iznosi 94 odsto, što znači da je prolazne ocjene dobilo 264 učenika. Od ukupnog broja učenika koji su sa uspjehom završili polugođe imamo 106 odličnih, 111 vrlo dobrih i dobrih 47 učenika, dok je sa slabim ocjenama bilo svega 17 učenika ili 6 odsto. Srednja ocjena je na nivou prethodnog polugodišta, što znači 4. U odnosu na prethodno polugodište ovoga puta procenat je nešto bolji, kao i po izostancima, tako da bilježimo blago poboljšanje ukupnog vaspitno-obrazovnog rada.Posebno je smanjen broj neopravdanih izostanaka, što se pozitivno odrazilo na vaspitno-disciplinske mjere, tako da je od 281 učenika bilo 268 sa primjernim vladanjem, 10 sa vrlo dobrom ocjenom, 2 učenika dobar (3) i sa vladanjem zadovoljava 1 učenik”, kaže nam direktor Vasić.

Tokom januara obavljene su potrebne pripreme pa će od 1.februara, kada počinje II polugođe, sve biti spreno za novi početak nastave. Direktor Gimnazije Tihomir Vasić ističe da su održani potrebni seminari za nastavno osoblje i da je izvršena popravka tehničkih uslova za izvođenje nastave:

“Na jednoj od zadnjih sjednica Nastavničkog vijeća u prošloj godini usvojili smo operativni plan rada, tako da je nastava u I polugodištu završena 31.12.2015.godine, ali obaveze radnika nisu prestale i isplaniran je kalendar aktivnosti tokom cijelog januara. Održan je potreban broj sjednica odjeljenskih i nastavničkih vijeća, gdje su analizirani postignuti rezultati uspjeha učenika. Tokom januara realizovano je 12 predavanja u okviru individualnog stručnog usavrašavanja koje organizuje Pedagoški zavod TK, od čega su naši profesori realizovali 10 tema, a ostatak osoblje PZ TK.Takođe tokom zimskog rasupusta veliki broj zaposlenih je bio angažovan u komisije za provođenje konkursa za prijem zaposlenih u ovom periodu. Menadžemt škole je iskoristio odsutnost učenika i tokom raspusta izvršena je poporavka devastiranog namještaja, pa će svi prostori biti potpuno uređeni i spremno ćemo dočekati učenike narednog ponedjeljka”.

Dakle, sa obnovlejnim namještajem, kompjuterima u svim učionicama, spremnim profesorima i odmornim učenicima u Gimnaziji spremno dočekuju 1.februara i početak drugog polugođa, s ciljem postizanja još boljih rezultata./Š.G./

Vaš komentar na članak: