hor

Danas je održano više manifestacija povodom 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. U Drugoj osnovnoj školi proslavljen je i Dan škole, a na Partizanskom spomen groblju Karaula odata je počast palim borcima. I u večernjim satima je bilo svečano.

Od 16 sati u BKC održana je svečana akademija u povodu 9, maja, Dana Gimnazije i pola stoljeća postojanja i uspješnog rada ove odgojno obrazovne ustanove. Svečanoj akademiji prethodili su sportski susreti gimnazijalaca, a odrganizovan je i nagradni konkurs iz literarnog i likovnog stvaralaštva.

Akademija je počela intoniranjem državne himne, a pozdravnu riječ gostima i domaćinima uputio je direktor  Tihomir Vasić, koji se osvrnuo na pređeni put 50-godišnjeg rasta i razvoja živiničke Gimnazije:

“Naša Gimnazija je tokom dugog niza godina dala vrsne stručnjake, danas cijenje stvraoce u raznim djelatnostima, koji su ponos naše odgojno obrazovne ustanove. U minuloj školskoj godini učinili smo značajne napore na stvaranju povoljnijih uslova za rad učenika, rekonstruirali smo učionički prostor, opremili učionice novim namještajem i nastavnim učilima, te uredili sportsku salu. Na postignutom nećemo stati, već ćemo i dalje u saradnji sa lokalnom zajednicom i resornim ministarstvom nastojati poboljšati stanje, kako bi rezultati u učenju bili još bolji”.

U Gimnaziji uspješno radi 30 sekcija slobodnih aktivnosti i 9 dopunskih nastavnih djelatnosti. Najboljim učenicima koji su postigli zapažene rezultate na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima  uručene su zahvalnice i priznanja.

U kulturno zabavnom dijelu programa nastupio je hor, dramska sekcija koja je nagrađena na festivalu srednjoškolske drame u Konjicu, predstavio se i školski bend, folkrorna i druge sekcije. Velikom broju prisutnih na izložbi su predstavljeni nagrađeni literarni i likovni radovi.

Za najboljeg učenika prvog razreda proglašen je Salih Šahbegović, drugog Naida Nuhanović, Amina Aljić-treći razredi i Amra Muratović najbolja učenica četvrtog razreda.

Za učenika generacije Gimnazije Živinice u školskoj 2013/14. godini proglašen je Samir Halilčević, koji je uz tu laskavu titulu dobio odgovrajuće priznanje.

Na današnjoj svečanoj akademiji prisustvovali su brojni gosti, među kojima i premijer Vlade Tuzlanskog kantona dr.Bahrija Umihanić, te predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice Samra Omić./Š.G./

 

Vaš komentar na članak: