U okviru redovnih nastavnih aktivnosti iz biologije u JU Gimnaziji Živinice u ponedeljak, u vremenu od 10:50 do 11:35 sati, izveden je ugledno-ogledni čas na kojem su prisustvovali kolege profesori i pedagoginja u režiji učenika 4g3, koje je predvodio predmetni profesor uz asistenciju svog pripravnika.

Čas je imao za cilj upoznavanje učenika sa metodom kvadrata ili volumena, tj. sa metodom utvrđivanja broja jedinki populacije skupljenih u probama s određene jedinice naseljenog prostora podijeljene u probne kvadrate, sa uzorkovanjem jedinice prostora, načinom izračunavanja srednje gustoća istraženih populacijau danom trenutku, ključem za determinaciju biljaka, sa osnovnim dijelovima fitocenološkog snimka i naučiti učenike kako determinisati različite biljne vrste. Upoznati učenike sa izradom morfometriskim i merističkim karakteristika lista (morfometriju i meristiku uraditi na listu obične lijeske (Corylus avellana) i trešnje(Prunus avium)) , a kasnije uraditi analizu inforamatičkom programu Excel.Ujedno predočiti pedagoški pristup ovakvom vidu nastave, što se i postiglo zahvaljujući zalaganju svih aktera na časa koji se održao u blizini školskog dvorišta.

“Čas koji je realizovan postigao je i postavljene zadatke, između ostalih: razvoj ekološke svijesti kod učenika,formiranje pravilnog odnosa prema radu i radnim navikama kod učenika, sаznаvаnje dа se odgovori nа pitаnjа mogu pronаći, dа su informаcije dostupne, dа zа njimа trebа trаgаti i to kroz više izvorа, tradicionalnim metodama i uz korištenje ITC – tehnologije, rаzvijаnje kooperаtivnog rаdа kroz rаd u grupаmа, kao i rаzvijаnje kreаtivnosti kod učenikа i osjećаjа zа estetsko, аli i funkcionаlno. Učenici su otišli sa novim znanjima i iskustvom sa ovog izuzetno interesantnog časa. Dogovoreno je da ovakvih časova treba više i biće”, istakao je profesor dr.Sead Noćajević.

Vaš komentar na članak: