Javna ustanova Gimnazija Živinice od naredne školske 2017/2018. godine uvodi novi IT smjer (Informacione tehnologije). Nastavni plan i program, te Elaborat o društveno ekonomskoj opravdanosti uvođenja smjera IT (Informacionih tehnologija) koji je urađen prema propisima, dostavila je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i Pedagoškom zavodu Tuzla, na daljnju proceduru.

Potreba uvođenju smjera Informacijsko-komunikacijskih tehnologija u srednjim školama je priprema za “stvarni svijet” i tržište rada. Osnova tržišta jesu upravo informacijske tehnologije i procjene pokazuju da će se taj trend uveliko rasti u narednom periodu.

Gimnazija Živinice nakon tuzlanske Gimnazije „Meša Selimović“ je prepoznala potrebu za školovanjem kadra iz oblasti informacionih tehnologija na nivou srednjeg obrazovanja, sa ciljem modernizacije obrazovnog sistema i u skladu sa potrebama tržišta rada.

Trenutno najdeficitarnija grana industruje je zasigurno IT sektor u kojem se svake godine javlja sve veća potreba za novim kadrom.

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja učenici sa završenim IT smjerom imat će osnov i mogućnost da samostalno nastave razvijati kompetencije iz oblasti IT-a, kao i da nastave studije na nekom od fakulteta koji tretiraju IT oblast, te biti konkurentni na tržišu rada u raznim oblastima kao što su web programiranje, grafički dizajn, SEO administrator, Google AdWords administrator, copywriter, Facebook Ads menadžer, web sajt administrator, administrator društvenih mreža, blogger, IT menadžer, internet novinar, online PR saradnik, SEO kopirajter i sl.

“Gimnazija Živinice ispunjava materijalne, pedagoške, sigurnosne, tehničke i druge kriterije, a IT smjer budućim srednjoškolcima nudi bolju perspektivu za kvalitetnije srednjoškolsko obrazovanje, lakše savladavanje nastavnih sadržaja prilikom studiranja, mogućnost lakšeg pronalaska posla i osiguranje bolje egzistencije u Bosni i Hercegovini, a samim tim i smanjenje tendencije odlaska mladih i obrazovanih kadrova iz Bosne i Hercegovine”, kaže nam direktor JU Gimnazija Živinice Sanel Mumić.

Vaš komentar na članak: