Večeras je u Plavoj sali BKC Živinice pdržana press konferencija Gradskog pozorišta. POvod za presicu je najava premijere Emina, predstave koja će se održati u četvrtak, 22.februara.

Na pitanja voditelja večerašnje presice Ibrahima Mulabdića novinarima se prvo obratio Armin Suljić, režiser, scenarista i glumac, a potom i ostali protagonisti Šantićeve Emine.

“Pozorišnu predsatvu Emina počeli smo pripremati septembra prošle godine, doro smo svi uvježbali svoje uloge i nadamo se povoljnim ocjenama nakon premijere.Ja, kao scenarista, sam sebi dao slobodu da ovu popularnu Šantićevu Eminu prilagodim i prenesem u ovo današnje vrijeme, kada još uvijek živimo u predrasudama o “zabranjenim” ljubavima, bilo da se radi o nacionalnim razlikama mladih ili je u pitanju socijalni status, tako da se ti ljubavni jadi kod nas još uvijek nastavljaju.Priznajem da sam”zagrizao”veliki dramski komad, ali ekipa se prihvatila ovog složenog zadatka, pa se nadam da uspjeh neće izostati”.

Režiser Emine Armin Suljić je došao na ideju pripreme ovog pozorišnog komada nakon što je prije dvije godine ova predstava postigla veliki uspjeh, kada su je pripremili članovi KUD Modrački mornari.

Nermina Zukić glumi Eminu i istakla je da se radi o razigranoj djevojci, koja je istrajna u onome što želi, ali je u suštini nesretna osoba. Ernad Glavinić, strogi babo, ponekad je i blag, ali tradicija se ne smije zanemariti, tim više što je riječ o efendiji. Zalud je Aleksa pisao pjesme i nastojao zadobiti ljubav lijepe Emine, jer, tradicija se ne smije prekidati.

“Teško je bilo izgraditi lik babe, jer nisam mogao pronaći nešto o njemu na internetu ili literaturi, ali istrajao sam da taj lik donesem autentično tom vremenu”.

Potom su od strane moderatora Ibrahima Mulabdića prozvani svi učesnici u predstavi, koji su rado odgovarali na pitanja. Adnan Kamberović, Nejra Kadrić, Naida Ferhatović, Alma Nuhić, Alma Kuduzović, Alema Hasić i Zerina Đulović se slažu da se radilo o zahtjevnom pozorišnom izazovu, ali da su ga snagom svoje volje i talenta uspjeli donijeti na scenu i da će publika biti u potpunosti zadovoljna.

Saznajemo da će nakon Živinica Emina stići i na scene pozorišta Lukavca, Tuzle, Kalesije, Sarajeva i KOnjica, gdje će se predstaviti na tamošnjem festivalu.

Na kraju večerašnje pres konferencije organizatori su se zahvalili svim sponzorima koji su pomogli da se organizuje pozorišna predatava Emina, pa su tim povodom sponzorima dodjeljene zahvalnice, kako slijedi:Pekara “Mela”,
Vega – mix d.o.o, Obrtnička djelatnost Đulović, Travel Agencija “Holiday” Živinice, Mehiks d.o.o, Moby Best Živinice, Butik “Eternal”, Butik “Milion”, Aden d.o.o i Bosfor Stil.

Takođe, dodjeljene su zahvalnice za medijsku podršku:Zivinice.ba, Živinice Čaršija, TV Živinice, Banovićix.com, Tuzlarije i Kameleon.

Pozorišna predstava Emina odigrat će se na sceni velike sale BKC Živinice 22.februara, sa početkom u 19 sati./Š.G./

Vaš komentar na članak: