JU BKC: Aktivnosti na uzlaznoj putanji

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Živinice sve više postaje mjesto kulturnih dešavanja zbog čega je i izgrađen. Svjedoci smo mnogih zanimljivih kulturnih događaja u oblasti muzike, pozorišta i raznih smotri kulturne tradicije.

Povodom završetka umjetničke sezone 2017/18.godina direktor BKC-u Živinice Elmir Krivalić kaže:

“Ako pogledamo iza sebe, možemo reći da smo se poprilično naradili i da smo, uprkos brojnim problemima, uspjeli realizirati najbolju sezonu u prethodnih nekoliko godina, a što pokazuje godišnji Izvještaj dostavljan OV Živinice. Uprkos dugovanjima koje je zatekao novi menadžment u avgustu prošle godine, sada sa ponosom možemo reći da BKC Živinice ne duguje nikome ništa i da pozitivno posluje. Također je bitno spomenuti da smo usaglasili pravilnike sa zakonima i kolektivnim ugovorima, kako bi Ustanova mogla nesmetano raditi u skladu sa važećim propisima. Uspjeli smo realizirati projekte nabavke opreme i rekonstrukcije u iznosu 20 hiljada KM, a do kraja godine nas očekuje dodatnih 20 hiljada KM za uređenje ljetne bašte BKC-a i nabavku opreme za Gradsku biblioteku”.

U BKC su radili na realizaciji raznih projekata iz oblasti stvaralaštva, o čemu Krivalić kaže:

“Ralizirali smo projekat DJ Šampinjon za djecu i mlade koji je odigran više od 30 puta, pokrenuli smo Centar za zdravo i kreativno odrastanje, organizovali festival “Četvrtkom u pozorište”, manifestacije “Oktobar-mjesec knjige”, “Sjećanje na Aliju Arifa Delića” i mnoge druge. Također smo aplicirali na sve fondove, a za sada možemo reći da će, pored ostalog, Živinice uskoro imati i Festival umjetnosti za djecu, uz podršku Ministarstva za kulturu TK. Trenutno radimo na predstavi “Kralj” sa mladim zaljubljenicima u pozorišnu umjetnost, a premijera se očekuje u septembru, kada ćemo se ponovo družiti uz kulturne sadržaje”.

Novi menadžment na čelku sa direktorom Krivalićem sigurno će još mnogo postići na približavanju kulture sugrađanima, za što je ova ustanova i namjenjena. Preostaje na kraju zahvalnost menadžmenta saradnicima i donatorima koji su pomogli da se poboljšaju uslovi rada u BKC Živinice, takođe zahvala ide i općini Živinice koja je iz Budžeta namjenila 30 hiljada KM za uređenje mokrih čvorova, zamjenu stolarije i ulaznih vrata, kao i izgradnju ljetne scene./Š.G./