JU Dječije obdanište: Raznovrsne aktivnosti tokom tekuće sedmice

Tokom proteklog “Oktobra-mjeseca knjige” JU Dječije obdanište Živinice pokrenulo je saradnju sa Gradskom bibliotekom u vidu održavanja književnih radionica, pa je tako inicirano da se slične aktivnosti održavaju povremeno, a ne samo tokom prethodnog mjeseca oktobra.

O današnjoj radionici i saradnji sa Gradskom bibliotekom, dirketorica JU Dječije obdanište Sabina Andelić kaže:

“Današnju radionicu smo organizovali za djecu starije prve i druge grupe. Cilj radionice je da djeci približimo knjigu, dakle pisanu riječ kao vid pripreme za polazak u školu iduće godine.Uz biblioteku koju mi posjedujemo, bilo nam je od važnosti da uspostavimo saradnju sa Gradskom bibliotekom, koja ima bogatiji knjižni fond, a i da djecu uputimo na mjesto gdje mogu uvijek iznajmiti knjigu primjernu svom uzrastu.Time smo djecu upoznali sa novim sadržajima i bibliotekari Gradske biblioteke su oduševili naše mališane svojim pristupom, kao i odabirom prikladnih tekstova.Djeca su takođe aktivno sarađivala sa bibliotekarkama tokom radionice”.

Nakon što su djeca dobro utvrdila sadržaje pojedinih književnih tekstova sa bibliotekarkom Amrom Mujezinović, svi su nacrtali po jedan događaj iz obrađenih priča, a potom su svoje crteže  izložili na zidnom panou.

Nastavak saradnje sa gradskim firmama

Nedavno su mališani Dječijeg obdaništa posjetili Hotel President u obližnjim Ljubačama i tako se upoznali sa ovom renomiranom ugostiteljsko turističkom organizacijom. Tokom ove sedmice saradnja se nastavlja posjetom Veterinarskoj stanici Paprikić.

“S obzirom da starije prva i druga grupa imaju tokom novembra, prema planiranim aktivnostima, realizaciju sadržaja o životinjama, posjetit ćemo Veterinarsku stanicu Paprikić, pa će djeca nakon ove posjete imati jasniju sliku o koristima, načinu liječenja i ishrane životinja”, ističe direktorica Sabina Andelić.

U utorak sastanak direktora predškolskih ustanova TK

JU Dječije obdanište Živinice sutra /utorak/ od 10 sati domaćin je sastanka direktora dječijih obdaništa Tuzlanskog kantona. Na ovim susretima očekuje se dolazak 15 direktora javnih i privatnih obdaništa, kao i predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Razmatrat će se bitna pitanja za dalji rad dječijih ustanova djelatnosti predškolskog odgoja, između ostalog i o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju, kao i prijedlogu izmjena i dopuna pedagoških standarda i normativa./Š.G./