Povodom Oktobra-mjeseca knjige danas je u JU Dječije obdanište organizovana radionica u saradnji sa Gradskom bibiliotekom Živinice. Djeca su danas imala priliku vidjeti dio knjižnog fonda Gradske biblioteke, recitovali su pjesmice i pričali zanimljive bajke i druge priče.

Direktorica Sabina Andelić ističe da je u posljednje vrijeme bilo više organizovanih aktivnosti i da će se tako nastaviti i u narednom periodu:

“Sarađujemo sa bibliotekom i drugim prilikama, ne samo u oktobru, jer svima nam je knjiga najboji drug pa i djeci. Želimo im ukazati još od malih nogu na značaj knjige, kako bi ih odmakli od uticaja interneta.Danas su djeca dobila i članske karte od biblioteke i to im mnogo znači.Ovih dana smo obilježili Nedjelju djeteta, djeca su šetala ulicama grada, a na terasi su kredama u boji crtala zanimljivosti koje ih okružuju. I na dan 31¸.oktobra, Svjetski dan štednje ćemo posjetiti dvije banke u Živinicama, što je već postala tradicija”.

Bibliotekarka Amra Mujezinović je predvodila ekipu saradnika, koji su na popularan način djeci približila knjigu:

“Gradska biblioteka Živinice je organizirala radionicu „Kraljevstvo knjige“ za mališane Starije grupe 1, Starije grupe 2 i Srednje grupe 2. Mališani su kroz igru mogli naučiti šta je biblioteka i kako funkcionira, koja je razlika između biblioteke i knjižare, ko su pisci, kako nastaje književno djelo i sl. Ovi mladi budući pisci su stvorili svoje literarno djelo pod nazivom „Škola rasta“. Cilj nam je bio da približimo knjigu djeci i otkrijemo im sve čari koje one kriju, tako da još od najmalađuih dana zavole pisane riječi i usvoje važnost knjige za stalnim obrazovanjem”, rekla je Amra nakon održane današnje radionice u povodu Svjetskog dana knjige./Š.G./

Vaš komentar na članak: