Maj je rezervisan za biranje najboljih učenika-to je već tradicija da se u osnovnim i srednjim školama proglašavaju najboji, ali ne izostaju ni fakulteti koji imaju kategoriju „zlatnih studenata“. Živinička Gimnazija je već proglasila učenicu generacije, a to je Naida Nuhanović, kojoj su juče na svečanosti povodom Dana škole dodjeljene nagrade i ovo veliko priznanje.

Naida je na mnogim takmičenjima iz nastavnih predmeta tokom svog dosadašnjeg školovanja osvajala najviše nagrade, pa je tako bilo i ove školske godine kada je osvojila prvo mjesto iz ekologije i zaštite životne sredine na takmičenju najbojih biologa Tuzlanskog kantona. To je samo jedna od brojnih nagrada i osvojenih prvih mjesta, a ne treba ni spominjati da su joj tokom dosadašnjeg školovanja iz svih predmeta ispisivane petice.

Kaže da će se živiničke Gimnazije uvijek rado sjećati, kako zbog drugarstva sa vršnjacima, tako i zbog profesora:

„Ponosna sam i radosna zbog priznanja koje sam dobila.Ono je vrhunac mog školovanja i rezultat je mog dugogodišnjeg rada i truda.Sve bi bilo mnogo teže da uz mene nisu bili dragi ljudi.To je kao prvo moja porodica, prvenstveno moji roditelji i moja starija sestra. Oni su oni koji su me naučili da se kroz život ide radeći i poštujući druge i sebe, da iskrene emocije osvjetljavaju i najjači mrak i da je znanje moć. Došavši ovdje JU Gimnaziju Živinice moja porodica se proširila za jedno cijelo odjeljenje, moj IV-2. Prijateljstvo, druženje, dijeljenje dobrih i loših dana su nas povezivali. Smijali smo se i tugovali zajedno, ponekada svađali, ali sve se to dešava u velikim porodicama koje ljubav spaja. I zbog toga je ovaj čudni damar u dnu moje duše. Bili smo okruženi prije svega dobrim ljudima, našim profesorima, i obogaćeni znanjem koje su nam prenijeli. Ove 4 godine bile su zaista lijepe. Uz njihovu pomoć shvatili smo gramatiku i književnost, pobijedili logaritme i integrale, prošetali paralelama i meridijanima svijeta, maternjem dodali jezike strane, savladali mitozu i sve njene faze, naučili da je materija neuništiva, da valjanim zaključivanjem od istinitih premisa uvijek dobijama istinitu konkluziju, da Bach nije pisao opere i da je u zdravom tijelu zdrav duh. Ali ipak, prva lekcija je bila-BUDI ČOVJEK. Zato, još jednom, u ime cijele moje generacije veliko hvala svim profesorima“.

U nastavku školovanja odabrala studij medicine

Kažu da uz svaku uspješnu osobu stoji neko, a za Naidu to su bili pedagogica Mirjana Mišić-Krešić, razrednik Mensur Nuhanović i profesorica Alma Šahbegović.

„Oni su mi, svako na svoj način, pružili ljubav sličnu roditeljskoj. A ljubav je važna kada odrastaš. Jer, sa tobom rastu i tvoji snovi i želje, ali i brige i strahovi. Ja sam imala tu sreću da svi moji sivi dani budu obojeni u dugine boje zahvaljujući njima“, kaže Naida.

Kao veoma uspješan učenik Naida Nuhanović želi nastaviti studij medicine:

„Bilogija je ono gdje imam najviše uspjeha, pa sam mišljenja da je medicina ono gdje se vidim i gdje mogu najviše postići, na moje zadovoljstvo i onih kojima budem od potrebe. Voljela bih da, kao budući student medicine, budem okružena ljudima barem sličnim ovima sa kojima se rastajem. Neka klupe maturanata popune đaci koji će produžiti uspjeh i dobre vibracije ove škole“, rekla nam je učenica generacije JU Gimnazija Naida Nuhanović, kojoj želimo puno uspjeha i u nastavku svog obrazovnog puta./Š.G./

Vaš komentar na članak: