Projekat građanin / Ја Građanin je pragmatični dio obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u kojem učenici imaju priliku da u učionicama i zajednici vježbaju buduću ulogu građana u demokratskom društvu.Učenici se podstiču da se kroz primjenu stečenih znanja i vještina aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj zajednici s ciljem zaštite ljudskih prava, životne okoline i ostvarivanja ekonomskog i socijalnog prosperiteta zemlje.

I učenici II-2 razreda Gimnazije Živinice aktivno su uključana u projekt Ja Građanin, a odabrali su temu pod naslovom “Osobe sa invaliditetom na margini društva”. Kako kažu, ovu temu su odabrali kako bi poporavili stanje i poboljšali položaj invalidnih osoba u društvu. O svom istraživačkom radu i saznanja do kojih su došli kažu:

“Vodili smo razgovore sa mnogim invalidnim osobama, obavili smo i anketiranje, a posjetili smo i djecu ometenu u razvoju, a koja se nalaze u Centru Vrati mi osmijeh u Ljubačama. Došli smo do saznanja o njihovom teškom položaju i želimo to popraviti. Invalidne osobe se žale da ne mogu dobiti posao, da ne mogu ostvariti svoja osnovna ljudska prava, a djeca u Ljubačama još su razočarana što nemaju adekvatan obejkat za rad i odrastanbje. Naš je zadatak sada da građane upoznamo s njihovim problemima, da ih građani prihvate kao sebi ravne i da im tako pomognemo. Zato smo dijelili progodne brošure, kako bi se o tome bolje upoznali. Naš dva učenika su naučila abecedu za gluhonijeme, kako bi se lakše sporazumjevali. Takođe smo juče obilježili Svjetski dan Daunovog sindroma”!

Učenici II-2 razreda spremno dočekuju naredno školsko takmičenje koje će se održati početkom iduće sedmice. Odlučili su volontirati dva dana u Centru Vrati mi osmijeh. Uz to pokrenuli su humanitarnu akciju za prikupljanje donacije za gradnju objekta Centra Vrati mi osmijeh i na tome neće stati, već će akciju proširiti i na druge škole.

Učesnici projekta Ja Građanin su Adis Lisičić-vođa tima, Ilma Poljić-mentorica tima, Amela Fočaković, Belma Musić, Šahza Brguljašević, Muhamed Jagodić, Jasmina Jahić, Selma Šarić i Mevlija Kamenjaković./Š.G./

Vaš komentar na članak: