JU Gimnazija: Školskim zvonom za novi početak

Prvi dan u novoj nastavnoj godini dočekan je s velikim radnim elanom zaposlenih i učenika, koji su se zaželjeli učenja i druženja u svojoj Gimnaziji. Ovu školsku godinu u JU Gimnaziju Živinice pohađa 310 učenika, raspoređenih u dvije smjene:prva smjena je za učenike prvih razreda i maturenate, a druga za učenike drugih i trećih razreda.

U svom prvom obraćanju u novoj nastavnoj godini direktor Gimanzije Živinice Sanel Mumić kaže:

“Ukupno u školi imamo 14 odjeljenja, od toga dva su prva razreda općeg usmjerenja i jedno informacionih tehnologija. Po prvi puta u istoriji naše javne ustanove dobili smo i to usmjerenje za koje je među učenicima vladalo veliko interesovanje.Do kraja septembra usvojit ćemo Program rada škole, kojim ćemo, osim redovnih nastavnih i vannastavnih aktivnosti, predvidjeti i rad u raznim sekcijama, prema interesovanju učenika.Obaveza nam je stalna da pratimo ponude raznih projekata, kako bi škola dobila što bolje uslove za rad.Tokom raspusta obavili smo potrebne radove na sređivanju objkekta, čime smo stvorili potrebne tehničke uslove za rad u novoj školskoj godini”.

Po tradiciji za maturanate je planirana ekskurzija, a saznajemo i gdje će putovati učenici četvrtih razreda:

“Za maturante smo ugovorili putovanje 14.septembra za Italiju, Francusku i Španiju u trajanju od 10 dana.Posjetit ćemo značajne destinacije i ovo je posebna prilika da se posjete ovako atraktivna mjesta, što se može postići jedino na ovakvim ekskurzijama”, kaže Mumić.

Učenici Gimnazije tokom prošle, a i ranijih godina, osvajali su značajne rezultate na mnogim takmičenjima. Prošle školske godine osvojili su prvo mjesto u sjeveroistočnoj Bosni, na temu projekta obnovljivih izvora energije.To je školi omogućilo nagradu iz EU fondova u visini od 15 hiljada Eura:

“To nam je omogućilo da ove godine uvedemo 8 solarnih panela, kao i laboratoriju za učenike. Cilj nam je da novim investicijama obezbijedimo uštede električne energije. Nadamo se i ove školske godine novim uspjesima na raznim takmičenjima. Na kraju, koristim priliku da svim učenicima i nastavnom osoblju poželim sretnu i uspješnu novu školsku godinu”, rekao nam je direktor Mumić./Š.G./