Dramske sekcije JU Gimnazija Živinice i JU Mješovita srednja škola Živinice danas su izveli po dvije predstave s kojima će se predstaviti na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine u Konjicu.

Dramska sekcija Gimnazije predstavila se dramom Čekaona, koja nam pokazuje kako mladi vide odliv mozgova u zemlje Evrope, posebno u Njemačku. Gledajući predstavu posjetioci su mogli uočiti da mladi znaju šta ih čeka kada završe školovanje, naravno da nisu sigurni naći posao u svojoj domovini, već kako “odlepršati” u Njemačku.

Da li ostati u patnji i bez novca, napustiti voljenu familiju i prijatelje ili otići u nepoznato, ali gdje se novac može zaraditi!

Domaća politička scena prepuna je jalovih rassprava o ugroženosti jednih, drugih ili trećih, nema dogovora oko praznika, popisa stanovništva, jer se nastoji i one koji su odavno odselili “trbuhom za kruhom” pripisati da su tu u BiH i umjesto da im se nađe posao u domovini, pa tada da ih upišemo u žitelje svoje domovine! O novim radnim mjestima, razvoju poduzetništva malo se govori! Sve to na neki način muči mlade ljude, koji, kako je to rekla gimnazijalka glumica Elda Lolić- “da ipak ni Njemačka nije obećana zemlja”!/Š.G./

Vaš komentar na članak: