Za učenike članove izborne nastave iz hemije laboratoriske vježbe predstavljaju relaksacu, za vrijeme nastave, tako je bilo i na času izborne nastave iz hemije kod učenika trećih razreda Gimnazije, koji su sa oduševljenjem izvodili ekspreimente kako bi pokazali ono što uče na časovima teorije iz hemije.

U radili su detaljnu pripremu za eksperiment, i pristupili ekstrakciji benzina. Uvjerili su se da je ekstrakcija jedna od metoda za pročišćavanje i izolaciju tvari iz otopine, suspenzije, emulzije ili krute smjese pomoću drugog otapala koje se s otopinom ne miješa. Ekstrakcija tekuće-tekuće, koju nazivamo i izmućkavanje, izvodili su u lijevku za odjeljivanje.Prema volumenu otopine iz koje ekstrahiramo željenu tvar i volumenu otapala odabire se veličina lijevka za odjeljivanje. Lijevak su puni do 2/3 volumena. Začepljeni lijevak energično protrese (izmućka), a pritisak nastao u lijevku izjednači se s vanjskim pritiskom otvaranjem ventila. Zatim su lijevak stavi na željezni prsten i odčepi kako bi se slojevi odijelili.

Radili su tri uzastopna izmućkavanja sa svakim obrokom otapala.Odvajanje slojeva uradili su otvaranjem ventila lijevka (lijevak odčepljen!) i ispustili donji sloj, dok su gornji sloj izlili kroz gornji otvor lijevka. Organski ekstrakt su izlili u suhu Erlenmeyerovu tikvicu. Sloj iz kojeg se ekstrahira željena tvar vraće je u lijevak i ekstrakciju su ponovili s novom količinom organskog otapala. Organski ekstrakti dobiven višestrukom ekstrakcijom sakupljali su u istu Erlenmeyerovu tikvicu./N.C./

 

Vaš komentar na članak: