Jubileji: Pola stoljeća prve generacije živiničke Gimnazije

Gimnazija Živinice počela je sa radom 1964. godine, kao istureno odjeljenje tuzlanske Gimnazije. Kao škola koja je bila osnova i temelj za svako dalje školovanje od davnina je privlačila najbolje učenike. Tada su formirana dva odjeljenja prvog razreda sa ukupno 84 učenika, a na kraju četvrtog razreda završilo je 1968. godine svega 27 učenika.

Ove godine prva generacija živiničke Gimanzije slavit će pet decenija završetka školovanja u ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi, a pripreme su već počele.

Pozivamo učenike prve generacije Gimnazije da dođu na obilježavanje 50 godina mature (generacija 1964-1968). Obilježavanje će biti 2. juna 2018. godine. Školski sat će početi u 17 sati u prostorijama novog objekta Gimnazije Živinice, a druženje će se nastaviti u motelu Yet star.

-Nova sjećanja ponovo ćemo zapisati i sugurno je da će biti još mnogo novih znamenitosti starih pola stoljeća, koje ćemo ponovo ispričati i evocirati uspoemne. Pozivaam sve maturante, sada penzioneri raznih struka da dođu na jubilej. Nije šala samo 50 godina-kazao je inicijator proslave profesor Zvonko Tadić.

Učenici prve generacije Gimnazije Živinice:

Kasim Šišić, Nasiha Nukić, Fazila Gogić, Branko Knezević, Slobodan Lakić, Zoran Nadaždin, Zvonimir Tadić, Safer Kavgić, Halid Aljić, Miralem Dizdarević, Dragan Đoković, Vlado Tadić, Nedžad Bešlić, Kemal Hajdarbegović, Kadrija Kadirić, Hana Marjanović, Muharem Šljivić, Ankica Tadić, Mujo Trumić, Izet Bajrić, Drago Bošković, Dragica Đulabić, Jozefina Marjanović, Ljiljana Obradović, Nikola Radović, Omer Rakovac, Sakib Šljivić, Branko Varga, Azra Imamović i Berislav Škufca.

Direkotr JU Gimnazija Živinice Sanel Mumić ističe da je obilježavanje pola stoljeća prve generacije živiničkih giomnazijalaca značajna za naš grad:

“Otvaranjem odjeljenja Gimnazije Živinice udareni su temelji daljem razvoju odgojno obrazovne djelatnosti u našo sredini. Krenulo se sa simboličnim brojem učenika, da bi danas srednje škole u našem gradu pohađalo oko 2 hiljade učenika, tako da nije teško zaključiti od kolikog je značaja bilo otvaranje odjeljenja Gimnazije Živinice”./Press JU Gimnazija/