U organizaciji JU Opća biblioteka Tešanj, u ponejeljak, 30. oktobra 2017. godine, u Tešnju je održana VII Konferencija bibliotekara. Teme ovogodišnje konferencije bile su ”Biblioteke u korak sa vremenom” i ”Vodič kroz javne biblioteke” Konferencija je okupila 74 učesnika sa područja cijele BiH, a u ime domaćina učesnike je pozdravila direktorica Opće biblioteke u Tešnju mr. Almina Alagić.

Prema riječima mr. Almine Alagić, direktorice JU Opća biblioteka Tešanj, mjesto biblioteke u svakom savremenom civilnom društvu bi trebalo biti u centru zbivanja.

– Nažalost svjedoci smo zadnjih dugi niz godina da su biblioteke na margini u smislu finansiranja i opremanja biblioteka. Što se tiče kadrovskih resursa, nadam se da ćemo uskoro imati nivo kao što ga bibliotekari u svijetu imaju. Danas nam je cilj kroz teme ove konferencije da otkrijemo na koji način se najbolje približiti korisnicima. Biblioteke idu u korak s vremenom zadnji niz godina i trude se da korisnici su ti koji su u centru zbivanja i koji nameću šta to žele, kaže mr. Almina Alagić.

Dr.Slavica Gostimirović, direktorica Narodne biblioteke u Doboju, pojašnjava da je cijela BiH u tranziciji, u jednom prijelaznom dobu, te da se tako i biblioteke nažalost još uvijek transformišu, od nekadašnjih magacina za skupljanje i čuvanje knjiga do savremenih informativno-dokumentacionih centara sa svom digatilizacijom koja je u upotrebi od početka 21. vijeka, odnosno od početka te tehnološke ekspanzije.

Prisutnima se kratko obratio i načelnik općine Tešanj Suad Huskić, koji je izrazio nadu da će ovo biti novi signal, nova inercija, nova aktivnost, nova inicijativa za unaprjeđenje ove oblasti generalno u BiH. Prema njegovim riječima živimo u jednom specifičnom vremenu sa brojnim izazovima u kojima je, nažalost, postalo važnije imati internet i facebook profil nego pročitati knjigu.

Jedan od predavača tokom konferencije je i prof.dr. Enes Kujundžić, vanredni profesor Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, koji između ostalog kaže:

– Ja sam zahvalan biblioteci u Tešnju da je odlučila da nastavi kontinuitet održavanja ove konferencije, koja je jedna od rijetkih posvećena specifično pitanjima bibliotečke struke i statusa bibliotekara u BiH. Ja ne vidim veliki problem za knjigu ukoliko taj problem ne proističe iz svijesti o važnosti knjige, kroz historiju i danas, koje nažalost nema u ovim političkim elitama, i zato se možda fokus treba staviti na status knjige i na status biblioteka i status bibliotekara kao stručnjaka, koji su siguran sam u stanju da održe ideju, knjige, kazao je Kujundžić.’

Sve više je onih koji omiljene naslove ili literaturu koja im je potrebna pokušavaju pronaći u digitalnom formatu. Kako odgovoriti na ovakve zahtjeve pojasnila je Bedina Islamović, pomoćnica direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

– To je vrlo kompleksna činjenica da su biblioteke prateći savremenu tehnologiju jednostavno osuđene na to da u svakodnevnom radu obezbjeđuju i digitalni format, kao i sve druge elektronske formate, odnosno virtuelnu knjigu ili knjigu pohranjenu u cyber prostoru. Ova konferencija upravo bi trebalo da razmotri sve činjenice, u vezi s tim i da da odgovore na neka pitanja. Ostaje da vidimo da li je budućnost knjige samo zapravo book on screen, ili će opstati i preživjeti i knjiga u klasičnom tvrdom formatu kakvu je mi poznajemo, istakla je Bedita Islamović.

okom konferencija upriličena je i promocija knjige „Mustafa Ćeman – Drugi o Ćemanu i razgovori s njime“. O knjizi su govorili priređivač ovog djela Amir Brka i enver Kazaz. I jedan i drugi su naglasili izuzetnu važnost svega onoga što je uradio Mustafa Ćeman za bh. književnost i za bibliotekarstvo.

Na kraju Konferencija bibliotekara BIH prof. dr. Senadi Dizdar dodijeljena je nagrada ”Mustafa Ćeman”. Žiri za dodjelu nagrade činili su Amir Brka, Mirsa i Željko Grahovac. Nagrada ”Mustafa Ćeman”ustanovljena je kao javno priznanje za istaknute bibliotekare/knjižničare i druge djelatnike iz bibliotečko-informacione oblasti za posebno zalaganje u radu, te izuzetan doprinos razvoju bibliotekarstva i primjenu informacionih tehnologija u bibliotekarstvu.

I Društvo bibliotekara Tuzlanskog kantona uručilo je prinanja za višegodišnji rad u bbibliotekarstvu mr. Enisi Žunić, bibliotečkom savjetniku, i Nizami Đug, nekadašnjoj uposlenici i direktorici živiničke biblioteke.Priznanja je uručio Fahrudin Sinanović, predsjednik Društva bibliotekara TK./Kultura Kalesija/

Vaš komentar na članak: