KUD Biser iz Tojšića uljepšao manifestaciju

KUD „Biser“ iz Tojšića osnovano je 05.10.2010. godine u lijepom mjestu Tojšići, tik uz rijeku Gribaju, općina Kalesija. Na prvi pogled mlado kulturno-umjetničko društvo, ali po postignutom izdiže se ka tronu, na čemu bi mu pozavidjela i ona KUD-a koja su decenijama prisutna na sceni.

Uvjerili smo se u to, ondje u Džafićima, gdje se minulog vikenda održavala Četvrta kalesijska likovna kolonija; bili su briljantni i u izvođenju igara svih naroda i narodnosti ovih prostora, i u natpjevavanju tradicionalnih narodnih pjesama, a posebno u izvođenju sevdalinki.

Ovo KUD, uz folklorno i muzičko djelovanje, razvija još i sekcije recitatorsku i dramsku, a posebno treba istaći da su isto tako nenadmašni u horskom izvođenju ilahija i kasida. Stotinjak njegovih članova razvrstani su, kako rekosmo, u raznim sekcijama, gdje su iz dana u dan sve uspješniji, od kojih je svakako najbrojnija folklorna sekcija, koja trenutno ima 13 uigranih koreografija tradicijske bogate baštine Sprečkog polja, te i drugih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i nacionalnih manjina.

Svakako, prije svega, što je veoma bitno, djelatnosti društva su očuvanje osnovnih načela amaterizma, podizanje umjetničke kvalitete djelovanja, obogaćivanje kulturnog života lokalne zajednice, pa i šire, potvrđenje socijalne prevencije kroz okupljanje djece i mladeži, kao i građana radi kulturno-umjetničkog djelovanja.

Tako nam u razgovoru sve ovo ispriča predsjednik društva Mehmed Hodžić. To je to, zaista lijepo, svi su faktori zastupljeni, sve je precizirano i statutom ovog, nadasve uspješnog, KUD-a iz Tojšića. Onda kapa im dolje i za nastupe širom BiH, i za gostovanje po Evropi: dva puta Kosovo, Luksemburg, Turska, Makedonija, a uskoro će, vele, i u Srbiju. Pa sretno im u njihovom daljem razvijanju i radu. /Alija Arif Delić/

Vaš komentar na članak: