Uprkos kiši i susnježici večeras su u prepunoj velikoj sali BKC-a održani Međunarodni folkorni susreti-veče sevdaha-veče folklora “Živinice 2015.”. Time je zaključena ovogodišnja uspješna sezona rada i nastupa KUD Živinice.

Umjesto dvije večeri, zasebno sevdalinka, zasebno folklor, zbog terorističkog napada u Rajlovcu kraj Sarajeva, sinoćni program je pomjeren za večers, jer je proglašđen dan žalosti u BiH. U povodu ubistva dva vojnika Armije BiH prsutni u velikoj sali BKC Živinice učenjem fatihe i minutom ćutnje odali su počast poginulim vojnicima Armije BiH.

Večerašnji program počeo je pjesmama Bosno moja i Moj dilbere u izvođenju Gradskog hora Živinice. Veče je nastavljeno nastupima KUD Živinice, uz pratnju vlastitog orkestra, KUD Risto Donev iz Štipa u Makedoniji, KUD Panonica Tuzla i KUD Rudar Lukavac. Vokalni solista bio je Amel Jagodić koji se istakao interpretacijama bosanskih sevdalinki.

Predsjednik KUD Živinice Sanel Razić je zadovoljan večerašnjim nastupima i programom koji su se predsatvila četiri kulturno umjetnička društva, kao i ostali učesnici:

“Trebali smo imati još dva strana kulturno umjetnička društva, ali su njihove posjete otkazane u zadnji čas. Ovo je bio završni koncert, završno veče folklora i sevdalinke, posvećeno 36 godišnjice obnove rada Kulturno umjetničkog društva Živinice.Naši članovi su pokazali veoma dobro koreografije koje su pripremali, imamo ukupno 120 članova u 3 grupe, kao i 10 članova muzičke sekcije, koji nas uspješno prate”.

Direktor KUD Živinice Enver Šehović je u svom obraćanju na večerašnjem koncertu istakao značaj njegovanja tradicije naših naroda i narodnosti kroz muziku i folklor:

“Okupili smo se povodom 36 godina obnove rada našeg KUD Živinice. Ovoga puta organizovali smo nastup 4 kulturno umjetnička društva, koja su se predsatvila sa 12 koreografija. Bogato veče foklora i sevdaha publika je nagradila dugotrajnim aplauzima i to nam je podstrek da i dalje nastavimo sa ovako uspješnim radom. Osim bosanske kulturne baštine, imali smo priliku vidjeti folklor naroda šireg regiona, što je za sve prisutne bio poseban ugođaj. Tokom proteklih godina KUD Živinice je izgradio svoj duh, stil igre, držanja i harmoničnosti originalnih koreografija u širokom repertoaru igara iz BiH, sa Kosova, Čobanske igre, igre iz Slavonije, Linđo, Glamoč, Begovske igre, Šopske i Starogradske igre”.

Pokrovitelji večerašnjih Međunarodnih folkornih susreta-veče sevdaha-veče folklora “Živinice 2015.” bili su općina Živinice i Vlada Tuzlanskog kantona./Š.G./

Vaš komentar na članak: