Kultura: Knjiga Bože Brakića “Sela tužnih prošlosti”

Penzioner Božo Brakić iz Gornjih Živinica ne prestaje sa književnim stvaralaštvom, pa je ovih dana iz štampe izašla i njegova četvrta knjiga. Podsjećamo da mu je prvo djelo “1026 metara puta u mom kraju”, potom “70 godina živiničkog fudbala”, “Priče iz prošlih vremena” i najnovija “Sela tužnih prošlosti”.

U užem krugu prijatelja Brakić je danas održao promociju, kako kaže, ne želi stvarati velike pompe oko svog najnovijeg djela:

“Moja djela su lokalnog karaktera, pišem o svom kraju onako kako ga ja doživljavam i kako sam saznao od starijih o događajima iz prošlih vremena.Knjiga piše o mom rodnom selu i još sedam sela općine Živinice iste sudbine u prošlosti, od nastanka do današnjih vremena, a to su vremena kuge, ratnih vremena od turskog doba, preko svjetskih ratova do danas”.

Recenzent knjige “Sela tužnih prošlosti” Zlatko Jugović napisao je mnogo riječi hvale o autoru i njegovom najnovijem djele, gdje,između ostalog, kaže:

“Božo je pohranio među korice knjige nazive sela tužnih prošlosti, priče se odnose na autorovo rodno selo i još drugih sedam bližeg okruženja iste sudbinske prošlosti, od nastanka do danas. Ovaj književni vremeplov, uz malo dorade autora i izdavača u svakom slučaju zavrijeđuje čitalačkog spektra ovog žanrovskog izraza, te knjigu toplo preporučujem za čitanje”.

Knjiga “Sela tužnih prošlosti” štampana je u tiražu od 300 primjeraka i može se nabaviti kod autora po cijeni od 10 KM./Š.G./