Kultura: Monodrama Emira Nišića

U vrijeme kada nam manjka kulturnih dešavanja ovih ljetnih dana prijatno izmenađenje stiglo je od mladog umjetnika i kulturnog poslenika Emira Nišića.U Teatar sali BKC-a Živinice, večeras je izvedena pretpremijera monodrame „San o majdanu“, čiji je autor upravo pomenuti umjetnik Emir Nišić.

Predstava na autentičan način govori o selu Grabovnica u opštini Kuršumlija, koje se nalazi na obroncima Radan planine, u kome je izvijesni Miladin sanjao san koji mu se ostvario. Pored toga, glavni junak Stanimir se prisjeća služenja vojnog roka u JNA, kojeg je odslužio baš na našem aerodromu. Nišić je na najbolji mogući način savladao i prenio publici zanimljiv prizrensko-južnomoravski dijalekat, pa je ova monodrama koja se prije svega bavi zgodama i nezgodama običnog čovjeka, bila i dobar način da se publika nasmije na neke događaje koje je pomenuo domaćin Stanimir.

Nišić je na ideju o monodrami došao gledajući TV prilog o pomenutom Miladinu, i posebno je zanimljo to što je monodrama utemeljena na stvarnoj priči. Iako je možda mnogima od vas poznat kao TV voditelj, pisac ili pak slikar, nedavno je pokazao još jedan od svojih talenata snimajući kratkometražni igrani film, a ovom prilikom ostvario svoju veliku želju igrajući u teatru.

Primjetno je da je već u svom pretpremijernom izvođenju monodrama osvojila publiku, te su ovog svestranog umjetnika na kraju nagradili dugotrajnim i glasnim aplauzom.