Kultura: Održana promocija knjiga Lejle Hamidović

Sinoć je u Tuzli naša sugrađanka Lejla Hamidović promovisala svoje dvije nove knjige, u kojima je opjevala svoj život. Riječ je o knjigama “Sunce u trepuškama” i “Transfuzija duše”. Promotori novih knjiga Lejle Hamidović su bili Alma Taletović, Mehmed Meša Pargan i Fikret Hodžić.

O svojim novim knjigama Lejla Hamidović nam je kazala:

“Moja knjiga “Sunce na trepuškama” je zbirka pjesama koja je ime dobila po ljubavnoj pjesmi, napisanoj “Mom čovjeku od Sunca”. Ali, osim ljubavnih pjesama tu se nalaze i pjesme mom rodnom kraju, mom Zvorniku, mojim Kaludranima, kao i pisma koja sam namjenjivala voljenim bićima. A ona koja se izdvajaju su pisma mojim djedovima, kojih se ne sjećam, ali za koje vjerujem da me čuvaju gdje god bili. Mnogi me pitaju čemu to pisanje, pogotovo pisanje djedovima kad ih se ne sjećam, pisanje o mojim Kaludranima kad tamo ne živim. Možda se ne sjećam mojih djedova, ali šta je sjećanje u usporedbi sa osjećanjem? Možda ne živim u Kaludranima, ali ja želim da nosim jednu bolju sliku o njima. A da bih nosila bolju moram prihvatiti onu kakva jeste, prihvatiti i osloboditi se. A ja se oslobađam pisanjem”.

Vođena svojim bitkama, vlastitim pobjedama i iskušenjima Lejla Hamidović je odlučila svoje ožiljke bilježiti i na jedan drugačiji način. Kao male, odgojno poučne misli, citate.

“Upravo tako je nastala “Transfuzija duše”. Transfuzija duše je upravo to što joj ime kaže, transfuzija moje duše, vama. Kažu da džaba čovjeku zanat ako tom zanatu ne pouči još nekoga. “Transfuzijom duše” želim poučiti, poručiti i podebljati kako da duša ostane cijela onda kad se čini da se razdvaja od tijela. Transfuzija duše će vam biti najbolji prijatelj, psiholog i podsjetnik da možete baš sve što želite ako se usudite. I da nikakav bol nije tu da vas sputava već da vas čeliči”.

Lejla Hamidović je svoj prvi književni prvjenac napisala 2014.godine, kada je objavila zbirku pjesama “Ko je uzeo moje proljeće”.

“U svojoj prvoj knjizi pisala sam o uzetom proljeću, dok kroz drugu i treću, koje su sinoć promovisane, želim poručiti da sam svoje proljeće vratila. Vraćajući se svojem unutrašnjem ja, svoje proljeće i svoje sunce pronašla sam u svojoj duši. Pa zato sve ljubitelje pisane riječi darujem ”Suncem na trepuškama” i ”Transfuzijom duše”- objašnjava nam Lejla./Š.G./