Kultura: Promocija knjige Bože Žepića Moj životni put

Večeras je u velikoj sali BKC Živinice održana promocija knjige dr.Bože Žepića Moj životni put. Općinski načelnik Živinica dr.Samir Kamenjaković pozdravio je prisutne i zahvalio autoru što je naš grad počastvovao večerašnjom promocijom ove zanimljive zavičajne knjige.

Jedan od promotora knjige Zdenko Tadić, govorio je o autorovom djelu, posljednjoj od 12 knjiga koje je do sada izdao:

“Moj životni put podjeljen je u 12 poglavlja, a posebno se osvrćem na ono o zavičaju gdje autor opisuje sa puno ljubavi rodni Grabik, Živinice i Tuzlu, te njegov doprinos poboljšanju života kroz omladinsku organiizaciju i Općinsko vijeće:

“Za mene je zavičaj jedan od najvećih zemaljskih, ljudskih i moralnih vrednosta. Za ovih dugih 40 godina koliko živim izvan zavičaja svi moji noćni snovi uglavnom su bili prožeti događajima, osobama i motivima iz rodnog kraja, a osobito rodnog sela.Nakon mnogih noći, provedenih daleko od zavičaja, u mjestu života i rada, probudio bih se ujutro sa spoznajom da su mi noćni snovi bili povezani s rodnim krajem i uspomenama na događaje, odnosno dobre i drage ljude iz djetinjstva i moje rane mladosti”.

Knjiga uvaženog akademika Žepića ima posebnu vrijednost, jer je pisana razumljivim jezikom i ilustrovana veoma velikim brojem fotografija i dokumenata iz njegovog života. Ona nije samo obiteljsko blago Žepića, nego zbog svog sadržaja, životnog puta autora i poruka koje su veoma razumljive u svakom od navedenih poglavlja knjige, predsatvlja lijep primjer kako se uspješno može organizirati život i zbog toga ima izuzetnu vrijednost za sve koji je budu čitali”, rekao je,između ostalog, Zdenko Tadić.

Bivši dugogodišnji načelnik općine Živinice, a sada poslanik u Parlamentu Federacije BiH, mr.Hasan muratović istakao je vrline akademika Žepića, prije svega kao čovjeka i stručnjaka u svom poslu:

“Govoriti o jednoj knjizi autora koji je ponos našeg grada nije nimalo lako, jer se radi o prvom i jedinom akademiku iz našeg grada.Za Božu sam čuo još kao dijete, tako da mi je dobro poznat, posebno u poznijim godinama. Naša sredina je prepoznatljiva po tome što se ljudi vole, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili socijalne razlike. Bože je mnogima iz ovog kraja pmogao i tokom rata, posebno kada smo prolazili kroz teška okupirana područja, gdje nam je jedini izlaz bio preko Hercegovine. Mnogi koji su se kretali tim pravcima spominju Božu kao velikog čovjeka, koji je svima pomogao.Među nama je mnogo više zajedničkog nego razlika. Autor s ljubavlju piše o svom zavičaju, svom gradu, obitelji i ono što knjigu krasi je istinitost svake riječi.On se ne stidi kazati da je bio obični radnik-metalostrugar, ali nije ništa ni prećutao, ističući i svoje uspjehe.Na kraju moram reći da mi je akademik Božo Žepić idol u životu i čovjek visokog poštovanja”, naglasio je Muratović.

Bivši predsjednik Federacije BiH Ivo Andrić Lužanjski govorio je o 11 knjiga koje je akademok Božo Žepić napisao tokom svoje duge i uspješne karijere, koje su od značaja za akademsku zajednicu i šire.

Na kraju velikom broju prisutnih obratio se i sam autor, ističući zahvalnost na podršci općini Živinice, prisutnim posjetiocima promocije, kao i promotorima, te HKD Napredak i njenom predsjedniku Marinku Mišiću koje su organbzovali veče posvećeno stvaralaštvu ovog velikog čovjeka:

“Izražavam veliku radost što je promocija knjige Moj životni put održana u mom gradu, kao i ovih 11 prethodno napisanih knjiga. Prvih 40 godina života proveo sam u svom zavičaju, a drugih 40 u Mostaru i Hercegovini, tako da mogu reći da sam ja podjednako Bosanac i Hercegovac.Počeo sam karijeru od radnika u Konjuhu do akademskog zvanja. Da sam u početku rekao bit ću akademik niko mi ne bi vjerovao, pa sam zato osvajao korak po korak i stigao ostvariti svoje snove.Uvijek se rado vraćam zavičaju i uvijek će biti tako, sa mislim o Živinicama i mom Grabiku”, rekao je akademik Žepić.

U muzičkom dijelu promocije učestvuju su Karlo Miličević i Marija Žepić-unuka večerašnjeg junaka naše promocije koja je svom djedu poklonila prelijepu pjesmu, što su prisutni pozdravili aplauzima./Š.G./