Jezik i jezička kultura je bitna karakteristika identiteta svakog naroda. Stručnjaci podsjećaju da se o jeziku mora voditi računa na svim nivoima, od školskih do zakonodavnih i skupštinskih.

Prije 17 godina, Generalna skupština Uneska proglasila je Dan maternjeg jezika, kao dan sjećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik.

“Povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika 19. februara u 17 sati, u plavoj sali BKC Živinice, će biti održana promocija knjige Džemaludina Latića “Careve oči Srebrena česma”. Promociju organizuju profesorice Samira Ramić i Alma Šahbegović, u saradnji sa Gradskom bibliotekom i BKC Živinice. Na promociji će o svojoj knjizi govoriti i autor lično, pa je ovo prilika da pozovemo naše sugrađane na ovaj značajan kulturni događaj”, rekla nam je direktorica BKC Živinice Fahrija Hergić.

Briga o maternjem jeziku potreba je svake odgovorne i ozbiljne nacije i svakog ozbiljnog društva, pa su književni susreti i promocije knjiga doprinos njegovanju jezičkog blaga, jer smo svjedoci sve češće zapuštenosti jezika, nepravilnog izgovora, od ulice do škola i drugih ustanova.

Vaš komentar na članak: