I ovogodišnja manifestacija „Ljeto u Tuzli“ ne bi mogla bez Teatra Kabare Tuzla i teatarskih sadržaja. Besplatnim igranjem tri predstave Teatar Kabare Tuzla pozdravlja i poziva svoju vjernu publiku na otvaranje sezone 2014/2015.

Termini igranja predstava su:
– petak, 12.9.2014. u 20h – Ilijada (autor Homer, režija Vlado Kerošević)
– petak, 19.9.2014. u 20h – Stanica (autorica Emina Goletić, režija Haris Šertović)
– petak, 26.9.2014. u 20h- Krojcerova sonata (autor L.N. Tolstoj, režija Nebojša Bradić)

Sve predstave se igraju u 20 sati u Teatru Kabare Tuzla, a ulaz je besplatan.

O predstavi Ilijada
Ilijada je antički, junački, epski spjev o desetogodišnjem trojanskom ratu, tačnije o zadnjih pedeset i jedan dan toga događanja. Projekat je realiziran modernom glumačkom tehnikom, u praznom prostoru i izuzetno je pogodan za ambijentalno izvođenje.

Sadržinski okvir prva četiri pjevanja je prošlog karaktera i dramaturške funkcije ukupnog slijeda događanja u ILIJADI, koji generiraju razvoj dramske radnje. Tu se otvaraju osnovni dijalozi i sukobi svjetova koje susrećemo u ovom antičkom spjevu; svijet olimpskih, paganskih bogova, svijet heroja, ratnika i mudraca, svijet militantne, izmanipulisane mase i svijet naratora, očevidca, svjedoka koji komentira zbivanja i dovodi ih u najdirektniju konotaciju sa današnjim vremenom.

Predstava otvara niz pitanja koja se tiču suštine opstanka ljudske civilizacije u vremenu globalizacijskog, bezočnog ovisničkog ropstva u kojem ljudi postaju izmanipulisane marionete bez identiteta, topovsko meso, kolateralna šteta. Njima upravljaju izopačeni pojedinci, koji, “u ime boga”, vladaju svijetom i vode ga u nestanak. Ovo je priča koja se lako prati, izuzetno je edukativna za sve uzraste publike, a posebno je preporučljiva kao lektira za srednje škole, fakultete, kao i za uzrast završnih razreda osnovnih škola.

U predstavi igraju: Mirza Salihović, Alisa Brkić, Zlatan Školjić, Dražen Pavlović, Siniša Kahvić,
Nermin Hodžić, Rusmir Krdžalić, Olivera Blažević, Damir Altumbabić, Damir Mahmutović, Emina Goletić, Irfan Kasumović.

Režija: Vlado Kerošević
Asistent režije: Damir Mahmutović
Muzika i ton: Senad Nurkanovic
Dizajn plakata: Maja Hrvanović
Organizacija: Amar Mehmedinović, Mario Lukić
Video produkcija: Zoran Pavljašević
Svjetlo: Asmir Ahmedić

Predstava se izvodi petak, 12.9.2014. u 20h u Teatru Kabare Tuzla. Ulaz je besplatan a sve dodatne informacije možete dobiti na telefone: 035 264 733 i 060 327 3393 ./Pres TKT/

Vaš komentar na članak: