Povodom godišnjice smrti istaknutog lukavačkog pisca Avde Mujkića, prošle subote je održan memorijal posvećen ovom stvaraocu, koji je okupio veliki broj poštovalaca rano preminulog književnika. O stvaralaštvu Avde Mujkića govorio je književnik Zlatko Dukić, koji je podsjetio na književni lik i djelo pisca Mujkića.

U nizu prigodnih manifestacija održane su i tri promocie knjiga: „Poetica Demonica“ autora Emira Sokolovića iz Zenice, „Četveropis vremena“ Nihada Mešića Rivera iz Tuzle i „Monolog tišinhane“ Majde Zukić Ribić iz Lukavca.

Majda Zukić Ribić je profesorica bosanskog jezika, porijeklom iz Priluka, koja je u našem gradu prije 4 godine održala promociju knjige Rimovanje bića. O svom najnovijem djelu kaže:

“Svake godine u Lukavcu organizujemo književne susrete posvećene našem Avdi Mujkiću, tako da je to za naš grad značajan kulturni događaj. Želja mi je da pozitivnu atmosferu prenesemo i na susjedne općine, pa i Živinice, gdje mi je želja da održim promociju i moje najnovije knjige”.

U svojim stihovima Maida Zukić Ribić govori o nepravdi, gluposti, iskvarenosti, opijenosti moću vlasti i žudnjom za materijalnom moći u savmremenom bosanskom društvu, u kojem se sve to tovari na pleća običnih ljudi, kojima je samo do mirna ljudskog života. Ona to na svojstven način oglašava stihovima u kojima ima saosjećanja ali i ironije. /Š.G./

Na slici: Maida Zukić Ribić na promociji svoje knjige

Vaš komentar na članak: