g class="aligncenter size-full wp-image-12802" alt="dan" src="http://www.zivinice.ba/wp-content/uploads/2014/02/aad5.jpg" width="620" height="430" />Večeras je u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra održana kulturna manifestacija posvećena Međunarodnom danu maternjeg jezika.Učesnici u programu bili su učenici osnovnih i srednjih škola općine Živinice. Učenici su se predstavili raznim recitacijama, pjesmama, igrokazima, monodramama, te horskim i solo pjevanjem.

Bosanski jezik je tokom istorije mijenjao svoj sadržaj, na početku je to bio jezik starosjedilaca zemlje Bosne, da bi do kraja 19. vijeka naovamo, došao pod osnovno ime maternjeg jezika svih ljudi koji žive na tlu BiH.Najstariji sačuvani bosanski i jedan od najstarijih tekstova sa južnoslavenskog jezičnog područja je Povelja bana Kulina iz 1189. godine, u kojoj se reguliraju trgovinski odnosi bosanske države s Dubrovackom republikom.

Ime “bosanski jezik” prvi put se spominje 1300-te godine u djelu “Skazanie iziavlieno o pismenah” (Historija pisanih jezika) koju je napisao najpoznatiji vizantijski putopisac, Konstantin Filozof.

Na večerašnjoj kulturnoj manifestaciji učenika dat je osvrt u kratkim crtama o istorijatu našeg maternjeg jezika, a učenici su svojim lijepim recitacijama, pjesmama i igrokazima pokazali bogatstvo sadržaja i ljepotu izgovorenih riječi na svom maternjem jeziku.

U narednim slikama donosimo dio atmosfere sa večerašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika./Š.G./

Na slici: Halima Kamenjaković i Bakir Đedović-literate profesorice Samire Ramić

 

Vaš komentar na članak: