U Tuzli je održan seminar “Mediji i politički subjekti – više saradnje za uspješan izborni proces” u organizaciji Media plan instituta iz Sarajeva. Uvodničari na seminaru su bili Radenko Udovičić, direktor Media plan instituta, koji je iznio rezultate istraživanja ponašanja medija tokom predizborne kampanje 2010. godine, Alma Krdžalić-urednik informativnog programa TV TK je govorila o izvještavanju o predizbornoj kampanji, a Nedim Čudić-urednik portala Tuzlainfo takođe o istoj tema i iskustvima inforamisanja preko internet portala.

Na seminrau, osim novinara, bili su prisutni i predstavnici političkih partija, koji su iznjijeli stavove o nejednakom tretmanu manjih partija u programima medija, u odnosu na političke partije na vlasti!

Predstavnici medija zamjerili su političarima da nastoje od medija da dobiju otvorenu podršku u borbi za glasače, ali i da neki nisu znali da se uklope u programske forme koje se koriste na medijima za vrijeme predizborne kampanje.

Zaključeno je da i jedni i drugi trebaju međusobnu profesionalnu saradnju – jedni zbog nuđenja relevantnih i zanimljivih informacija, a drugi zbog plasiranja svojih programa i ideja. Seminar je izveden uz podršku USAID-ovog Projekta jačanja nezavisnih medija koji vodi Internews BiH.

Vaš komentar na članak: