Za mnoge genracije učenika osnovnih i srednjih škola živiničke opštine ostaće u trajnom sjećanju doprinos razvoju likovne umjetnosti profesora Osmana Šarića. Nakon 40 godina uspješnog rada sa mladima danas je ispraćen u zasluženu mirovinu.

U organizaciji Sindiklane organizacije pripremljen je skroman ispraćaj, a o svom radu za protekle četiri decenije prof.Šarić kaže:

“Počeo sam raditi u Osnovnoj školi Dubrave, MSŠ i Gimnaziji Živinice, ali najviše u Prvoj osnovnoj školi Živinice. U ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi proveo sam punih 25 godina. Bio sam mentor studentima Univerziteta u Mostaru i Sarajevu, a ispraćen sam u mirovinu kao savjetnik likovne kulture. Inače sam završio Sredenju školu primjenjene umjetnosti u Sarajevu, gdje sam bio učenik generacije.Tu sam dobio zvanje likovni tehničar, nakon čega sam nastavio studije”.

Učenici i njihov profesor dobitnicu su mnogih nagrada i priznanja na konkursima širom regije, pa i svijeta.

“Na mnogim takmičenjima od opštinskog do državnog nivoa naši učenici su osvajali najviša priznanja i to je ono što je za mene uvijek bio ponos.Gotovo da nema kontinenta sa kojeg nisu stizale nagrade našim učenicima.Posebno će ostati u sjećanju osvojeno prvo mjesto u Ohridu 2000.godine, gdje je učešće uzelo 50 zemlja širom svijeta, a medalju smo osvojili za grafiku. Ovdje bih dodao i moju nagradu za kaligrafiju na internacionalnom konkursu.Takođe su prošle školske godine naši učenici bili pobjednici na testu iz opšte kulture.Ako išta ima sveto na ovom svijetu, to je darivanje znanja djeci, a meni ja zadovoljstvo što sam u tome uspio”.

Sindikalni aktivista, prof.Zirajeta Halilbašić je na oproštaju istakla da je prof.Osman Šarić ostavio dubokog traga u radu Prve osnovne škole i da će njegovim odlaskom ostati praznina koja se teško može zamijeniti.

Tradicionalnu jubilarnu nagradu za doprinos odgojno-obrazovnom radu profesor Šarić dobio je prošle godine od Prosvjetno pedagoškog zavoda TK, čiji je bio dugogodišnji saradnik./Š.G./

Na slici: Zirajeta Halilbašić predaje poklon-koverat prof Šariću

Vaš komentar na članak: