Mješovita srednja škola Živinice ponovo je proglašena za najbolju u kategoriji srednjih tehničkih škola Tuzlanskog kantona. Iz godine u godinu ovdje se postižu sve bolji rezultati i osvaja sve više bodova prilikom vrednovanja rada škola.

Prvo polugodište uspješno je privedeno kraju, kao i operativni plan za januar, usvojen na sjednici Nastavničkog vijeća. Tim planom sve predviđene aktivnosti su realizovane, a to znači da je izvršena analiza uspjeha učenika na kraju prvog polugodišta, analiza vrednovanja škola na TK, stručno usavršavanje nastavnog osoblja u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK i profesorima MSŠ Živinice, kao i ostale tehničke pripreme u vezi sa početkom nastave u drugom polugodištu.

O postignutim rezultatima u prvom polugodištu direktor MSŠ Živincie mr.Ramiz Glavić kaže:

“Našu školu pohađa 1158 učenika raspoređenih u 46 odjeljenja, od čega je u tehničkoj struci 29 odjeljenja a ostala odjeljenja pripadaju stručnoj školi, sa prosjekom od 27 učenika po odjeljenju. Procenat prolaznosti iznosi 73 odsto na nivou MSŠ, tako da je uspjeh u tehničkim školama iznosio 77,5 odsto, a u stručnoj školi 65 odsto. Najbolje odjeljenje u tehničkoj školi je III razred medicinskih tehničara, sa srednjom ocjenom 4,7, dok je najbolje odjeljenje u stručnoj školi III razred frizera sa prosjekom ocjene 3,85”.

Ponovo najbolja škola u Tuzlanskom kantonu

U organizaciji Pedagoškog zavoda TK obavljeno je vrednovanje rada srednjih škola Tuzlanskog kantona i u veoma jakoj konkurenciji ponovljen je uspjeh iz prethodne škoske godine, te je u kategoriji mješovitih srednjih škola ponovo najbolja Mješovita srednja škola Živinice.

“Za nas je ponovno osvajanje prvog mjesta u Tuzlanskom kantonu velika čast i veliko priznanje, ali ujedno i velika obaveza. Bez obzira što smo prvo mjesto imamo još prostora za dalje napredovanje i postizanje još boljih rezultata. Posebno sa zadovoljstvom ističem postignute rezultate u 11 vrednovanih disciplina, među kojima su vrednovanje stručnog kadra, rad direktora i njegovih saradnika, te uspjesi na raznim učeničkim takmičenjima u organizaciji Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja TK. Ono što posebno čini ovu školu prepoznatljivom u TK i šire je da u krugu od 5 hiljada kvadratnih metara, bez obzira na kapacitet škole, rješavamo pitanje izvođenja nastave, kako stručno teoretske tako i praktične nastave u vlastitom radioničkom prostoru”, ističe direktor mr.Ramiz Glavić.

Prema riječima direktora MSŠ Živinice u narednom periodu, zajedno sa osnivačem, ojačat će se rad škole, time što će uvesti radna mjesta psiho socijalne struke, kako bi odgovorili pojavi vršnjačkog nasilja među mladima, o kojem se u posljdnje vrijeme sve vieš, ne bez razloga, govori!

Lokalna zajednica značajan faktor poboljšanja uslova rad

U vrijeme zimskog školaskog rasputa u MSŠ Živinice mnogo je urađeno na pripremi za nastavak odgojno obrazovnog rada do kraja školske godine. Iskorištena je mogućnost dok su učenici na raspustu da se poboljšaju tehnički uslovi za izvođenje nastave, o čemu direktor mr. Ramiz Glavić kaže:

“Uspjeli smo realizovati projekat rekonstrukcije sportske sale u vrijednosti od 10 hiljada KM. Izvršena je zamjena dotrajalih radijatora i postavljena je nova LED rasvjeta, tako da su stvorenu uslovi za uspješniji rad. U realizaciji projekta učestvovalo je Školsko sportsko društvo i nastavnici elektro-struke, u saradnji sa Vijećem roditelja. Škola ima izuzetnu saradnju sa loklanom zajednicom i tržištem rada. U uslovim koje određuje tržište rada škola je ušla u projekat za lokalni i ekonomski razvoj općine Živinice, na čelu sa načelnikom Asimom Aljićem i najjačim privrednim subjektima. Kada su u pitanju ukupni rezultati rada škole upravo ova saradnja sa lokalkalnom zajednicom i privrednicima je polučila dobre rezultate, a to se ogleda u pomoći oko opremanja učionica, laboratorija i ostalog školskkog prostora. Sve ovo nam daje novu energiju da se još više angažujemo pošto je naša škola domaćin 8.Festivala učenika srednjih škola BiH i to je jedino takmičenje na nivou školskih takmičenja države BiH, gdje očekujemo prisustvo preko 2 hiljade učenika-takmičara. Riječ je o međunarodnom Festivalu, koji će okupiti još predstavnike Turske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Holandije”./Š.G./

Na slici: Direktor MSŠ Živinice mr.Ramiz Glavić

Vaš komentar na članak: