Amila Sakić je uspješno završila srednješkolsko obrazovanje u Rainer-Maria-Rilke-Gymnasium u Ickingu, u blizini Minhena. Bila jedna od najboljih učenika pa je dobila priliku da se na svečanom oproštaju obrati prisutnima. Utisci su bili veoma jaki, o čemu kaže:

“Na dodjeli diploma, gdje sam držala govor, obratili su se prisutnim zvaničnici, prvo direktorica, koja je koristila maturu kao metaforu za rastanak od mladosti, naime, stoji se na ulici, u kojoj postoje usponi i padovi, ali nikakav skver ili mogućnost okreta. Put biva često nesiguran.

Savjetovala je maturantima, da promjene u životu ne dožive kao prijetnju, već kao izazov i da ne prolaze kroz krize uplašeno već hrabro. Škola može dati dvije stvari za sreću u životu; prijateljstva i široku osnovu obrazovanja, dodala je direktorica Astrid Barbeau”.

Gradonačenik Ickinga Peter Schweiger, predsjednica roditeljskog vijeća Susanne Arndt, te predsjednica Vijeća za donacije Andrea Hildebrand su takođe držali govor.

Wolfgang Krause je došao umjesto ministra Josef Niedermaiera , te pozvao apsolvente u svom govoru da preuzmu političku odgovornost i da izađu na izbore u jesen. Školski orkestar pod vođstvom Benjamina Schäfera se pobrinuo za svečanu atmosferu. Vremena provedenog u školi su se prisjetili maturalni govornici Johannes Korseska i Amila Sakić, čiji su govori popraćeni aplauzima.

I dok se školovala u Tuzli Amila Sakić je bila među najbojim učenicima, pa je ta navika zadržana i u Njemačkoj. Sigurno je da će tako nastaviti i na studijama u toj državi, gdje je već primljena na studij prve godine biohemije.

Vaš komentar na članak: