Nastavak Festivala: Premijera u Živinice donosi komediju za odrasle „Život i smrt“

Predstava će biti odigrana u četvrtak, s početkom u 19:30 sati na Velikoj sceni BKC-a, a nastala je i građena od soneta velikog italijanskog pjesnika i komičnog genija, Giuseppe Gioachino Bellija, koje je preveo na govor Imotske krajine hrvatski prevoditelj i pjesnik Mate Maras.

„Život i smrt“ je satirična komedija i komedija karaktera. Predstava koja slavi običan puk, ljude iz blata i mulja života, sa dna životne i društvene piramide. Priča o takvim ljudima i njihovom poimanju života i smrti, njihovim odgovorima na neka velika pitanja, njihovim sudbinama i prevazilaženju svakodnevnih problema. U svom tom izražaju zaista ima neke izvornosti: i tvrd i iskvaren jezik, koji nudi ogromnu ekspresivnu moć u opisima i njihova poimanja i ćud, ponašanja, običaji, vjera, predrasude, praznovjerja, ukratko sve što ga se tiče.

Dramatizacija i režija: Damir Mahmutović
Mentor: Vlado Kerošević
Komentor: Sanela Babić
Koprodukcija: Teatar kabare Tuzla, Studentska scena Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli

Igraju: Jasmina Ibrahimović, Mirna Mišković, Adna Hasanić, Sadika Kahrimanović, Hasiba Hadžimehmedović, Emir Ibrahimović, Emrah Mujkanović, Marko Mirković, Slaven Čalić, Mirko Ilibašić, Husnija Ćoralić, Faruk Ušćuplić.