Prije od prilike godinu dana, tačnije 7. maja, pisali smo o odbrani magistarskog rada talentovanog inženjera elektrotehnike Midhata Umihanića. U razgovoru sa njim tada je izjavio da neće stati na tome, te da će se i u budućnosti baviti naučno istraživačkim radom o čemu ovom prilkom i pišemo.

Ovih dana u nekoliko stranih časopisa izašli su stručni radovi koji su rezultat njegovog naučno-istraživačkog rada.

Radovi koje izdvajamo su „ Analyze of higher harmonic six pulse rectifier trasformer connection YgY“ koji je objavljen u časopisu Technical Journal, i „ Uticaj prostorne orijentacije fotonaponskog sistema na proizvodnju električne energije“ koji je objavljen u časopisu Tehnika pod uredništvom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

U stručnom članku „ Analyze of higher harmonic six pulse rectifier trasformer connection YgY“ magistar Umihanić je uradio analizu i posljedice nastanka viših harmonijskih komponenti u mreži kao i načine njihovog eliminiranja. U radu je izvršena analiza viših harmonika šestopulsnog ispravljača, koji se napaja preko transformatora sprege YgY.

S obzirom da se sve veći značaj daje obnovljivim izvorima električne energije, a pogotovo solarnoj energiji, posebno je zanimljiv rad „ Uticaj prostorne orijentacije fotonaponskog sistema na proizvodnju električne energije“. Energija sunčevog zračenja, odnosno solarna energija, je neiscrpan energetski resurs. Solarna energija je najčišća od svih obnovljivih izvora energije sa najmanje negativnih uticaja na okolinu i zbog toga se ovom energetskom resursu daje veliki značaj. U ovom radu magistar Umihanić je pokazao uticaj prostorne orijentacije PV sistema na faktor iskorištenja kapaciteta fotonaponskog sistema, odnosno uticaj na energetsku dobit.

Magistru Umihaniću želimo puno uspjeha u budućem radu./N.Č./

Vaš komentar na članak: