U sklopu realiziranja projekta: “Podizanje svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša u Srbiji i Bosni i Hercegovini“ finansijski podržanog od Visegrad fonda iz Slovačke, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle je, zajedno sa partnerima iz Mađarske, Poljske, Slovačke i Srbije pripremio priručnik za nastavnike osnovnih škola, pod nazivom “Održivost u svakodnevnom životu“.

Ovaj priručnik sadrži lekcije sa razrađenim aktivnostima za rad s učenicima uzrasta 10-14 godina, koje mogu olakšati planiranje časova vezanih za održivi razvoj i zaštitu okoliša.

Teme edukativnih lekcija su vezane za upravljanje otpadom, s težištem na mobitele i drugi elelektronički otpad, za načine kojima se može doprinijeti očuvanju okoliša u domaćinstvima korištenjem ekoloških deterdženata, lokalnih proizvoda, promocijom fer trgovine i svjesne kupovine, ekološke poljoprivrede, kompostiranja, ekološke i kulturne baštine i kvaliteta života nekad i sad.

Implementiranjem lekcija iz ovog priručnika, učenici će putem diskusija, razmišljanja, igrica i eksperimenata češće razmišljati o svojim svakodnevnim aktivnostima kojima mogu doprinijeti očuvanju svog okoliša, a svoje znanje mogu prenijeti i na odrasle. Lekcije se mogu održati tokom redovne ili dodate nastave, kako u školama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, tako i u školama svake zemalje koja učestvuje u projektu, a to su Mađarska, Poljska i Slovačka.

Svi zainteresirani Priručnik u pdf formatu mogu preuzeti na web stranici Centra za ekologiju i energiju, www.ekologija.ba, ili kontaktirati koordinatoricu projekta za područje BiH, Mr.sc. Vanju Rizvić, na mail vanja.rizvic@ekologija.ba./Mr.sc. Vanja Rizvić/

Vaš komentar na članak: