Projekat “Obrazovanje po mjeri djeteta u TK – BiH na putu ka EU” koji implementira organizacija Save the Children, u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta TK i Pedagoškim zavodom TK, omogućio je da se u svih 12 općina u Tuzlanskom kantonu i u Gradu Tuzla, osigura infrastruktura za podršku unapređenju ranog rasta i razvoja i provedbu Obaveznog vida predškolskog odgoja i obrazovanja, te da se obuhvate sva djeca koja se upisuju u osnovnu školu u septembru 2015. godine.

Danas i na području općine Živinice djeca završavaju obavezni vid predškolskog odgoja.Tim povodom JU Dječije obdanište Živinice je upriličilo posjete odjeljenu pri Osnovnoj školi Donja Višća, gdje je uz pomoć Save the Children opremljena učionica za djecu tog uzrasta. Domaćin škole direktorica Suada Alimanović je istakla značaj ulaganja za stvaranje boljih uslova za rad:

“U opremanje i uređenje učionice Save the Children uložio je 4 hiljade KM, dok je u projektu učešće uzela naša lokalna zajednica i Vijeće roditelja škole, tako da smo obezbijedili još 3 hiljade KM i mi smo jedna od pet špkola na TK koja je pomognuta od Save the Children. Imamo 3 grupe djece predškolkog odgoja, od kojh su dvije u centralnoj i jedno odjeljenje u područnoj školi G.Višća. Od organizacije Save the Childern dobili smo donaciju i za opremanje multiumedijalne učionice u iznosu od 1.700 KM i mi smo zahvalni za pomoć koju nam pružaju. Ova školska godina bila je veoma uspješna jer smo pored dobrih rezultata u radu imali značajnih investicija, kao ugradnja novog kotla za centralno grijanje u vrijednosti od 25 hiljada KM, te saniranje krova nakon vremenskih nepogoda u iznosu od 5 hiljada Km, sve to je pomoglo MInistarstvo obrazovanja TK”, istakla je direktorica Suada Alimanović.

Program predškolskog odgoja u potpunosti proveden

Prilikom posjete Osnovnoj školi Donja Višća, od strane predsatvnika Pedagošpkog zavoda TK Ramiza Nurkića i predsatvnice Save the Children Naide Huskanović, direktorica JU Dječije obdanište Živinice dr.Edisa Šljivić je rekla da su Program predškolskog odgoja u potpunosti realizovali za tekuću školsku godinu:

“Naša današnja posjeta OŠ D.Višća je upriličena povodom potpune opremljenosti učionice zd rad sa djecom predškolskog odgoja i završetka nastave, koja je uspješno privedena kraju, tako da ćemo djeci podjeliti njihove pedagopške kartone. Na području općine Živinice imamo 9 učionica za predškolski odgoj, 559 polaznika i još 32 polaznika koji su redovni članovi našeg Dječijeg obdaništa. Imali smo 25 odgojinih grupa, po čemu smo drugi na području Tuzlanskog kantona. Danas završavamo Program predškolslkog odgoja i djeca spremno dočekuju prvi škoslki dan septembra mjeseca”.

Na području općine Živinice predškolskim odgojem potpuno su obuhvaćena sva djeca i to govori o podizanju svijest kod roditelja i lokalne zajednice sa koliko ozbiljnosti se prišlo realizaciji zadataka iz ove oblasti. U narednoj školskoj godini uslovi rada sa predškolcima biće još bolji. Nakon Višće delegacija pomenutih organizacija posjetila je Dječije obdanište Živinice, gdje su djeca obuhvaćena predškolskim odgojem, uz prisustvo roditelja, izvela su kraći program i pokazala koliko su naučila tokom obaveznoih 150 sati predškoslkog odgoja!/Š.G./

Vaš komentar na članak: