Kabinet informatike u Osnovnoj školi “Dubrave” opremljen je sistemom NComputing i NetSupport, rješenjima koji se mogu pohvaliti mnogim prednostima u odnosu na klasično opremljene kabinete. Kako bi pospješili modernizaciju nastave informatike, u toku je izrada web aplikacije E-učionice, čiji će sadržaj automatski biti sinhroniziran sa softverom za daljinsko upravljanje NetSupport school . Time bi se učenici susreli sa svim značajnim elementima informacione tehnologije, te tako stekli potrebnu osnovu za dalji rad i učenje na daljinu.

Program je na ovaj način osavremenjen jer je akcenat stavljen na informacije, njihovu obradu i korištenje. Takođe je dosta prostora posvećeno računarskim mrežama koje predstavljaju osnovni način brzog pristupa informacijama – čime one postaju korisne. Time se prate aktuelna zbivanja koja u ovoj i drugim sferama nauke i tehnike osposobljavaju učenike za primjenu računara u svakodnevnom životu i radu, u čemu i jeste njihova vrijednost i značaj. Ovakav način izvođenja nastave će učenicima naše škole omogućiti preuzimanje sadržaja u elektronskom obliku za predmet informatiku, koji će pratiti predviđeni NPiP, kao i korištenje najnovijih softverskih rješenja.

Modernizacija kabineta dovodi do većeg razumjevanja nastave iz predmeta informatike, dobija se veliki broj informatički potkovanih učenika koji će imati odličnu podlogu za dalji rad u ovom sektoru, a i sama nastava će biti zanimljivija učenicima. Osim što će povećati kvalitet rada i nastave predmeta informatike tako će i unaprijediti i rad informatičke sekcije, te brojnih drugih sekcija koje se koriste kabinetom informatike (foto-video sekcija, modelarska sekcija, novinarska sekcija).

Uvijek nadgleda, štiti i podučava: NetSupport School

Netsupport School je najnovije softversko rješenje za upravljanje i obuku u računarskom kabinetu, koje omogućava predavačima da podučavaju, nadgledaju i komuniciraju sa jednim, grupom polaznika ili cijelim kabinetom. Kombinujući napredne alate za nadgledanje računara, prezentovanje gradiva, bilješke i komentare kao i paket za testiranje znanja, kontrole pristupa aplikacijama i Internetu, automatizovanje nastavnog plana, upravljanje štampom, instant porukama, nadgledanjem sadržaja i sigurnosti, posljednja verzija NetSupport School je sposobna da odgovori na sve zahtjeve i potrebe današnje moderne učionice. /Alija Mevkić/

Vaš komentar na članak: