Danas je svečano obilježen Dan Osnovne škole Gornje Živinice. Tim povodom ovu odgojno-obrazovnu ustanovu posjetio je ambasador Japana  Hideo Yamaza, koji je u ime Vlade i naroda Japana svečano predao na upotrebu učionički namještaj, nastavna pomagala i druge potrebe u vrijednosti od 55 hiljada Eura.

Učenici su izveli prigodan program, u kojem su učestvoali muzički talenti, folklorna grupa, hor i recitatori, a potom je proglašen i učenik genracije. To je Elvedina Barjaktarević, kojoj je općinski načelnik mr.Hasan Muratović uručio nagradu, kao i ministar obrazovanja u Vladi TK Mirsad Kunić.

Direkotr OŠ G.Živinice Zikret Kudić je u svom obraćanju izrazio zahvalnost narodu i Vladi Japana na vrijednoj donaciji:

“Naša se osnovna škola u svojoj istoriji potvrdila da ima nadarene i talentovane učenike, koji su vremenom postali stručnjaci u svojim djelatnostima za koje su se opredjelili, profesori, doktori raznih zvanja, istaknuti majstori i poduzetnici.  Novu školsku zgaradu smo dobili 1980.godine u okviru tadašnje akcije “Hilajdui škola u Bosni i Hercegovini”. Ovo je ujedno i najmlađa škola u BiH, koja je tokom rata devastirana, pa nam je namještaj, opreme kabineta i drugo od Vlade Japana dobro došla, na čemu smo im zahvalni”.

Prisutne na obilježavanju Dana škole pozdravio je i čestitke uputio općinaki načelnik Hasan Muratović:

“Koristim ovu priliku da se zahvalim Vladi Japana što  učestvuje u obnovi naše zemlje. Imali smo strašan rat i velika razaranja, ali smo uspjeli pobijediti i odbraniti se, pa ćemo tako preživjeti i ove strašne poplave koje su zahvatile našu državu. I Japan je imao strašne prirodne nepogode i velike štete i mi samo treba da prepišemo ono što radi Japan, a to je disciplina i odgovornost. Mi smo uspjeli spasiti ljudske živote tokom poplava i to nam je najveći dobitak, a ono što su naši građani izgubili zajednički ćemo nadoknaditi”.

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini  Hideo Yamaza je istakao kako se njegova zemlja opredjelila da poslije rata ulaže u razvoj obrazovanja, kako bi zemlja brže išla naprijed:

“Izražavam saosjećanje povodom tragičnih događaja za vrijeme poplava u BiH. Veliko zadovoljstvo mi je i čast što sam danas u Gornjim Živinicama povodom zvanične predaje donacije pod nazivom”Projekat za novi život”, za opremanje škola. Ovdje smo donaciju usmjerili u nabavku školskog namještaja, opremu kabineta fizike, hemije i informatike, dijela stolarije i drugih potreba.Vlada se opredjelila za pomoć školama u BiH odmah nakon rata, 1996.godine, kako bi pomogli sektoru obrazovanja, te time doprinijeli poboljšanju obrazovanja u BiH”.

Nakon zvaničnog dijela programa povodm Dana škole, gosti i domaćini obišli su učionice i opremljene kabinete donacijom Vlade Japana. Ova prijateljska zemlja daje veliki prioritet sektoru osnovnog obrazovanja i od kraja rata do sada je donirala preko 20 miliona Eura za obnovu školskih objekata i opremanje učionica u Bosni i Hercegovini. /Š. Gadžo/

Vaš komentar na članak: