Za vrijedne učenike i nastavno osoblje Osnovne škole Gračanica približava se kraju još jedna godina, kada su ostavrili veoma dobre rezultate. Uz ostale aktivnosti povremeno se za očenike organizuju i radionice, koje obradjuju korisne teme. Ovoga puta radili su teme o pusenju i mentalnom zdravlju.

Pušenje je danas jedan od najvećih problema zbog pogubnih posljedica za ljudsko zdravlje i okoliš. Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je ovisnost o pušenju među bolesti.Realizacija radionice na temu Reci ne pušenju, organizovao je Tim Osnovne škole Gračanica sa predavačem dr. Mirsadom Sljivićem, na radionici su bili učenici sedmih razreda.

Kada zapale prvu cigaretu, mladi misle da su ušli u svijet odraslih. U tom razdoblju života otkrivaju sebe, stvaraju vlastiti sistem vrijednosti, a uticaj vršnjaka je veoma snažan. Mnogo je razloga zašto adolescenti odluče zapaliti prvu cigaretu – neki drže da će ih vršnjaci zbog toga prihvatiti, drugi se samo žele opustiti i zabaviti, a neki pak imaju potrebu dokazati se pred prijateljima. Nasreću, nekima pušenje ne pređe u naviku, ali mnogi s vremenom postanu ovisni o nikotinu.

Poželjno je da roditelji na vrijeme pouče svoju djecu kako se oduprijeti pritisku vršnjaka. Prije nego što se mlada osoba navikne na pušenje, roditelji bi trebali uočiti promjene u ponašanju, te joj pomoći razgovorom, podrškom i postavljanjem pravila. Time mogu spriječiti ovisnost svojeg djeteta o pušenju. Ako su roditelji pušači, ne bi smjeli pušiti pred djetetom i ostavljati cigarete u blizini djeteta.

Pušenje je često povezano s drugim rizičnim oblicima ponašanja, kao što su konzumacija alkohola, uzimanje droga i delinkvencija, čulo se, izmedju ostalog, na predavanju dr.Mirsada Sljivića.

Korisno predavanje iz oblasti mentalnog zdravlja za ućenike Osnovne škole Gračanica odrzala je dr.Sedina Bosankić na temu Odbacimo predrasude./Š.G./

Vaš komentar na članak: