Na rođendan danskog pisca Hansa Christiana Andersena, 2. aprila, tradicionalno se obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Već 38. godinu zaredom pojedinci se prisjećaju najdražih književnih djela koja su im obilježila djetinjstvo, te ukazuju na značaj novih dječjih knjiga koje tek traže svoje čitatelje.

Ovaj se dan u brojnim školama i bibliotekama obilježava prigodnim izložbama, predavanjima, radionicama te različitim manifestacijama na kojima učenici izlažu svoje samostalne radove.JU Osnovna škola „Gračanica“ je škola koja je poznata po kvalitetnom obrazovanja u svim oblastima. Međusobnom saradnjom učenici i i nastavnici imali su priliku da realiziraju odgovarajući program, te u tom smislu daju direktan doprinos kvaliteti svoga obrazovanja.

Jučerašnji dan protekao u znaku književnosti za djecu, tj. realiziran je projekat „Međunarodni dan dječije knjige“. Prezentirani su najbolji literarni i likovni radova, prigodna priredba, ali i radionica. Najuspješni radovi, pristigli na raspisani konkurs su radovi učenika petih razreda. Predstavili su se i članovi školskih sekcija, a kruna našeg projekta jeste radionica.

Na kreativnoj radionici učenici su maksimalno izrazili svoju kreativnost i maštovitost svojstvenu samo bajkama izradom omiljene dječije knjige, te su slikom i riječima dočarali različite uglove interpretacije istih.

Učesnici projekta zadovoljni su postignutim rezultatima, jer je intenzivirana međuučenička i saradnja učenika i nastavnika, u konačnici rezultirala ispunjenjem svih zadatih ciljeva. /Koordinatorica projekta: Lejla Idrizović, prof./

Vaš komentar na članak: