U selu Kuljanu održana je svečanost povodom završetka rekosntrukcije mjesne područne osnovne škole iz sastava OŠ Đurđevik. Rekonstrukciju je realizovala porodica rahmemtli Omera Tulumovića, kao znak pažnje i ispunjena očeve želje, koji je kao dječak pohađao ovu odgojno-obrazonu ustanovu. Dugo godina Omer Tulumović je bio nastavnik istorije i geografije, a poslije se istakao i kao uspješni poduzetnik.

Na svečanosti u Kuljanu Omerov sin Faruz Tulumović je izjavio:

“Ovo hair djelo, potpunu rekosntrukciju škole u Kuljanu, je obavljena u spomen na našeg oca, koji je u ovoj školi učinio svoje prve korake, poslije je završio studije i postao uspješan nastavnik istorije i geografije. Odnjegovao je brojne generacije uspješnih ljudi i ovo je pečat njegovom životnom djelu, jer je najviše uložio u školstvo i zato smo u potpunosti renovirali školu i izgradili pristupni put. Svim budućim generacijama ove škole želim puno uspjeha, isto kao što je bio uspješan i moj rahmetli otac Omer”, istako je Faruz Tulumović

Direktorica Osnvne škole Đurđevik Amela Mehmedović je zadovoljna što su djeca ovog dijela naše općine dobila odlčne uslove za svoje školovanje:

“Da je odgoj jedan od bitnih faktora u životu svakog čovjeka pokazuje nam porodica našeg preminulog kolege Omera Tulumovića. Supruga Hamša, sin Faruz, te kćerke Mirsada i Farizada, odlučili su ispuniti očevu želju i renovirati školu, koju je pohađao njihov otac kao đak prvak. Sredstvima od preko 60.000 KM renovirana je područna škola Kuljan, kao dio Oš Đurđevik. Ovaj nesebičan i veoma human gest ove porodice uveliko će poboljšati uslove rada nastavnicima, kao i učenicima ove ustanove. Riječima ne mogu izreći svu zahvalnost ovoj porodici, čije je djelo na dobrobit ovog kraja”, rekla je direkotrica Amela Mehmedović.

Omer Tulumović je preminuo prije 6 mjeseci, u gradu ga se svi sjećamo kao veoma dobrog i uspješnog prosvjetnog radnika i poduzetnika. Kći Mirsada je tužna i ponosna na svog oca Omera:

“Navršilo se šest tužnih, teških, bolnih i sumornih mjeseci, od kada nije sa nama naš dragi, voljeni i nezaboravni otac. Bio nam je sve- naš ponos i naša veličina. Njegov odlazak nas je porazio, postali smo gubitnici. Izgubili smo sve, sigurnost, radost, nadu u bolje sutra. Živimo život sa urezanom boli u srcu i dusi, na licu obilježenom tugom i žalom. Nastavićemo njegovim putem i nikada ga nećemo iznevjeriti i krenuti putem koji bi povrijedio našeg oca, kojeg smo voljeli srcem i dušom”.

Na svečanosti u OŠ Kuljan izveden je prigodan program, uz prisutnost učenika, mještana, direktora živiničkih osnovnih škola i direktora Pedagoškog zavoda TK Nikole Čiče.

Velika i humana gesta, kao i dug svom ocu Omeru porodica Tulumović se odužila na najbolji način. Ulaganja u djecu i obrazovanje je najbolja investicija i svi ti sadašnji i budući đaci nosiće uspomenu iz škole Kuljan i bivšeg učenika te škole Omera Tulumovića, uspješnog prosvjetara i poduzetnik, čijim stopama su krenula i njegova djeca./Š.G./

Vaš komentar na članak: