U sastavu Osnovne škole Šerići djeluje i Područna škola u Suhoj, udaljena svega 7 km od Živinica. Ovdje smo upoznali učitelja Adema Čamdžića i njegovo odjeljenje IV razreda, koje broji 30 učenika. Ulčitelj Adem Čamdžić hvali svoje učenike i ističe da su vrijedni, da se mnogo trude, a osim uspjeha iz nastevnih predmeta, rado pohađaju razne sekcije slobodnih aktivnosti.

„Imam u razredu 30 učenika, od kojih je 19 djevojčica. Prolaznost na polugodištu je iznoslila 98,50 odsto. Gotovo polovina učenika ima odličan uspjeh, 8 je vrlo dobrih, 7 dobrih i svega 2 učnika su sa slabim uspjehom, ali se nadam da će i oni do kraja školske godine uspjeti završiti IV razred. Učenici rado pohađaju razne sekcije, kao recitatorsku i literarnu, a posebno ih zanima novinarska sekcija. Priloge objavljujemo na zidnim novinama. Učenici novinari su objavili razgovore sa direktorom škole Salihom Halilbašićem, kao i njegovim saradnicima. Pripremamo se i za obilazak značajnih kulturno-istorijskih obilježja ovog podruja-Suhe, Šerića i Priluka“, kaže nam nastavnik razredne nastave Adem Čamdžić, koji je ujedno i vođa novinarse sekcije.

U ovom kraju učenici novinari imaće šta istražiti i napisati za svoje zidne novine. Tako je Priluk poznat po staroj džamiji, izgrađenoj prije više vijekova, takođe i Šerićima, a posebno će biti značajno kada posjete Abukino turbe u Suhoj, o čemu učitelj Adem kaže:

„Prava je zanimljivost posjetiti turbe Ibrahima Derviševića-Abuke u zaseoku Bajrići u Suhoj. Čekamo ljepša vremena, kada ćemo posjetiti turbe, o kojem će nam predanja o Abuki govoriti stariji ljudi našeg mjesta. Abuka je zaštitnik ovog kraja, a živio je za vrijeme Osmanlija i za njegovo ime se vezuje brojne legende“.

Predsjednica odjeljenjske zajednice Fatima Zoletić je odlična učenica, aktivna je u sekcijama i kaže kako se trude da do kraja školske godine bude što više odličnih učenika. Na polugodištu su odličan u spjeh u đačkim knjižicama imali još Amela Halilović, Adisa Džebo, Amila Delić, Dinela Aljić, Amila Osmanović, Naida Suljić, Hamza Hodžić, Nermina Džizić, Tarik Zoletić, Mahir Suljić i Amila Čamdžić.

Mada će u penziju krajem naredne školske godine učitelj Adem radi sa puno elana, kao da je tek počeo, a ovo mu je šesta generacija koju izvodi. Ostatak od 14 godina proveo je na administrativnim poslovima u poduzetnišrtvu, ali se za prosvjetni posao opredjelio zbog iznimno velike ljubavi prema djeci, kojima je godinama prenosio znanja prema nastavnom planu i programu za pojedine razrede!/Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: