Osnovna škola Šerići: Zerina Đulović-učenica generacije

Završena je još jedna školska godina. Nagrađeni su učenici koji su tokom čitave školske godine bili marljivi. Ipak, jedno priznanje ćemo izdvojiti, a to je priznanje za učenika generacije. To priznanje vrijedno hvale pripalo je Zerini Đulović kojoj se marljivost, zalaganje, trud, rad i želja za učenjem na kraju isplatila tim što je proglašena za učenika 51. generacije JU OŠ “Šerići”.

Zerina živi u Suhoj i zamolili smo je da nam kaže nešto više o sebi i svojim uspjesima u školi i van nje:

“Svih 9 godina školovanja sam bila aktivna i na školskim poljima a i onima izvan škole. Pored redovne nastave obavezno sam pohađala školske sekcije:dramska sekcija, literarna, sekcija odbojke, poduzetnička sekcija i horska sekcija te mnoge dodatne nastave koje su mi pružile priliku da pokažem umijeće svoga znanja na takmičenjima iz raznih oblasti. Iako me najljepše svjetlo obasjalo na takmičenjima prirodnih nauka,uvijek sam bila a i ostala sam duša koja utočište a i svoju ličnu oazu pronađe u umjetnosti.

Nerijetko sam tu oazu sama krojila pišući stihove, eseje i sve što mi je na duši, a nisam zaobilazila ni druge vrste umjetnosti. Zbog toga,najdraži predmet mi je bio bosanski jezik koji mi je pružio priliku da glasno kažem šta sam, ali i zato jer sam veliki rodoljubac, i ne dam da ovo naše blago riječi potone!

Izvanredna prilika mi se pružila da djelujem na pozorišnim daskama koje život znače, u Gradskom pozorištu u Živinicama i nakon 6 mjeseci rada ponosno sam odigrala ulogu Ajše u predstavi “EMINA”. Također, pored škole sam uporedo išla na mektebsku nastavu koja mi je također pružila široku naobrazbu, priliku da se dokažem na takmičenjima, te sam i u mektebu odnijela titulu učenika generacije. Bespotrebno je da navodim svaku aktivnost, ali sam svakoj zahvalna i naravno ljudima koji su sa mnom zajedno učestvovali; velikim ljudima,koji su mi pomogli da razlučim šta želim u životu a šta mi nije prioritet te da se sa 15 godina formiram kao ličnost koliko je to moguće.

Ove slobodne dane sam odlučila ne protračiti nego pomoći svojoj zajednici. Na svu sreću oformljeno je Udruženje mladih “BUM” Suha, zdravo udruženje koje spaja sve moje ljubavi, od druženja do znanja. Iako je Udruženje novorođeno, već smo na početku projekta koji je pravi BUM u našoj zajednici te koji će služiti i našoj Mjesnoj zajednici ali i školi.

Čast mi je da zauzimam jedno mjesto u društvu koje svojom snagom gradi zaboravljeno bolje sutra. Upisala sam Medicinsku školu u Tuzli,iz ljubavi prema medicini i ljudima, a ne iz ljubavi prema pasošu, avionskom letu i staračkom domu.

Sagledavajući prohujali vjetar vremena tek sada shvatam da je to bio samo jedan tren. Iako su mnogi smatrali da sam previše angažovana za svoje godine i da više vremena trebam posvetiti sebi, ja tvrdim da je pomoći drugome pomoći sebi i da ne bih bila ni na pola puta da sam išla izričito od škole do kuće. Nastavit ću da slijedim svoje snove i nadam se da ću da držim ovaj stepen upornosti na kojem sam sada. Za kraj, najveću zahvalu poklanjam svojim roditeljima, koji nisu bili uskog pogleda niti uske podrške.Svi smo ono što moramo,a rijetki su ono što žele biti”!

Svakako da mjesto koje posjeduje ovako iznimno kvalitetan omladinski kadar treba da bude ponosno na takve mlade ljude. Zerini još jednom čestitamo i želimo joj mnogo sreće i uspjeha u budućnosti!/Suhainfo.com/