Iz štampe je izišao prvi broj magazina za BH dijasporu, pod nazivom Plima. Osnivač i izdavač magazina je poznata tuzlanska izdavačko-štamparska firma OFF-SET, a glavni i odgovorni urednik je poznato BH pero -novinar Haris Halilović.

U prvm broju čitamo priloge iz domovine, iz Saveza dopusmkih škola BiH, potom izvještaj sa četvrtih susreta dopusnih škola, potrebi i značaju očuvanja matrnjeg jezika, te širi prilozi o dopunskim školama u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Italiji i drugim državama.

O novom glasilu za BH dijasporu glavni i odgovorni urednik Haris Halilović, inače naš sugrađanin, kaže:

“Ne volim ststistiku jer je surova, zna biti tačna, zabrinjavajuća, govori činjenicama i nerjetko je strana nama Bosancima i Hercegovcima. Prema njenim podacima, više od dva miliona građana BiH danas ne živi na starim adresama, nitio u svojim selima i gradovima u Bosni i Hercegovini. Otuda i potreba jačanja veza sa domovinom, pa smo pokrenuli magazin PLIMA. Otvoren je za sve dobre priče naših čitalaca, ali i one svakodnevne koje život piše. Zanimaju nas i priče i događaji iz domovine. Nju nam ne mogu oteti. Prvi broj posvetili smo očuvanju maternjeg jezika i identiteta građana BiH u svijetu. S razlogom. Dopunsko obrazovanje u dijaspori i očuvanje maternjeg jezika, posljednji je bedem protiv asimilacije. Ovo je zahvala svima onima koji rade u ovoj oblasti. I onima koji im pomažu. Jedna izreka kaže: “Ako nestane moj jezik – nestat će i moj narod”.

PLIMA je u domove u dijaspori došla u poljeće iz Štutgarta, Tuzle, Sarajeva, Minhena, Londona, Birmingena i Kopenhagena. Miriše na BiH i bolje vrijeme, poručuju iz uredništva Plime./Š.G./

Vaš komentar na članak: