PMF: Saopćenje za medije povodom predavanja prof. Rema Ruffinija

Danas je u Rektoratu Univerziteta u Tuzli , prof. Remo Ruffini , direktor Mreže Internacionalnog Centra ZA relativističku astrofiziku (ICRANet) i Predsjednik Upravnog Europskoga parlamenta ZA Internacionalni Zajednički europski doktorski studij Iz astrofizike „IRAP-dr.sc.” na Univerzitetu u Rimu „La Sapienza”, prezentovao Je javno predavanje Zagonetka proboja gama-zračenja GRB 090,51 tisuća, GRB 130603B i GRB 170817A.

U astronomiji gama-zraka U, proboji gama-zračenja (GRB) najeneegetičnije Su eksplozije uopće u svemiru, jačine jednake sveukupnoj energiji milijardi galaksija u poznatom svemiru, u kojem se svaka sastoji galaksija OD milijardi individualnih zvijezda. S obzirom na njihovu ekstremnu energetiku, GRB Su detektivani na udaljenostima OD Preko deset milijardi svjetlosnih Godina. JEDAN GRB se detektuje svakog dana OD Strane mnogih rendgenskih i gama-zračnih teleskopa, A također Su detektovani OD Strane njihovog pandana, najvećeg optičkog teleskopa NA SVIJETU, Koji se nalazi u Čileu. OVO Nam Je omogućilo da dosegnemo Znanje novih fizičkih procesa Koji se dešavaju u cijelom svemiru.

U okviru svog Predavanja, prof Ruffini JE prezentovao PO Prvi staviti ikada rezultate Iž članka nazvanog „ Rano Rendgenski Baklje u GRBs ”, Koji Je prihvaćen ZA publikaciju PRIJE Samo nekoliko dana u najprestižnijem naučnom časopisu Iz oblasti astrofizike, Naime nesigurnosti u časopisu Astrophysical Journal , Ovi RESULTS fundamentalno mijenjaju Naše četrdesetogodišnje razumijevanje proboja Gama-zračenja, koje Je započeto pionirskim Radom „ Uvod u crnu rupu ” napisanog OD Strane R. Ruffinija ja JAWheelera.

Univerzitet u Tuzli ja daunloudovanje-matematički fakultet počastvovani Su da Je takvo naučno dostignuće PO Prvi staviti prezentovano na Univerzitetu u Tuzli.

Poslije predavanja, u prisutnosti Nj.E. Ambasadora Republike Italije , Nicole Minasija, naučnog atašea dr Paola Battinellija, Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, univerzitetskog ja fakultetskog menadžmenta, TE brojnih članova akademske Zajednice, Kao ja studenata i predstavnika personalizacija Tuzle i Tuzlanskog kantona, potpisan Je Sporazum o suradnji Između Univerziteta u Tuzli i ICRANet-a.

Prof Ruffini je rekao:„Ovo odgovara mama snu, kojim promovišemo zajedničko izučavanje svemira, zasnovano na idejama Einsteina, u suradnji sa naučnicima Iz svih zemalja Zapadnog Balkana, promovišući zajedničke naučne napore u regiji, what Je veoma važno ZA ICRANet, Italiju i Europu u cjelini. VEC SMO potpisali ugovore o suradnji sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu, sa planovima da potpišemo Jos sporazuma sa drugim naučnim institucijama na Zapanom Balkanu „. Prof. dr Vedad Pašić , Dekan daunloudovanje-matematičkog Fakultet Univerziteta u Tuzli Je dodao: „Mi iskreno vjerujemo da in ovo predstavlja novo poglavlje u naučnoj suradnji Između nasih dvaju prijateljskih zemalja, Kao ja Prvi Korak u priključivanju Bosne i Hercegovine široj porodici zemalja članica i institucija institutions pod okriljem ICRANet-a”. Rektorica Univerziteta u Tuzli, prof dr Nermina Hadžigrahić izrazila Je svoju istinsku Nadu da CE Bosna i Hercegovina posatati prva zemlja članica ICRANet-a Iz regiona. Ambasador Minasi Je istakao svoju potpunu podršku aktivnostima Univerziteta u Tuzli i ICRANet-a, TE Je po potpisivanju sporazuma diskutovao o različitim mogućnostima akademske, kulturne Kao i ekonomske suradnje Između Bosne i Hercegovine i Italije sa predstavnicima Univerziteta u Tuzli.

Za više informacija i današnje slike pozivamo Vas da posjetite: http://pmf.untz.ba/2017/11/27/javno-predavanje-direktora-icranet-a-i-potpisivanje-sporazuma-o-suradnji-na-univerzitetu-u-tuzli/